HABERLER

NANOLAB EFSA'nın Titanyum Dioksit Kararı

Titanyum dioksit: E171 artık gıda katkı maddesi olarak kullanıldığında güvenli kabul edilmiyor.

EFSA'nın Titanyum Dioksit Kararı

Titanyum dioksit nedir?

Titanyum dioksit, E171 kodlu gıdalarda kullanılan bir gıda boyasıdır. Gıdalar dışında kozmetik ve ilaç sektöründe de kullanılmaktadır. Titanyum dioksit içeren gıdalar; çorbalar, et suları, soslar, salatalar, işlenmiş kuruyemişler sayılabilir.

European Food Safety Authority (EFSA) yaptığı son açıklamasında E171 – Titanyum dioksitin güvenli olmadığını düşünüyor. Yapılan bilimsel kanıtlar doğrultusunda “TiO2” partiküllerinin genotoksisitesiyle ilgili bir endişenin göz ardı edilemeyeceği sonucuna vardı. Bu durum, E171 – Titanyum dioksit için kabul edilebilir günlük alımının (ADI) belirlenemeyeceği anlamına gelmektedir.

Genotoksisite, bir kimyasal maddenin hücrelerin genetik materyali olan DNA'ya zarar verme yeteneğini ifade eder. Genotoksisite kanserojen etkilere yol açabileceğinden, güvenliği konusunda bir sonuca varmak için bir maddenin potansiyel genotoksik etkisini değerlendirmek önemlidir.

EFSA’nın sonuç olarak genel yorumu: “Genel toksik etkilere ilişkin kanıtlar kesin olmasa da yeni veriler ve güçlendirilmiş yöntemler temelinde göz ardı edemedik. Bir genotoksisite endişesi ve dolayısıyla gıda katkı maddesinin günlük alımı için güvenli bir seviye belirleyemedik.” Şeklindedir.

Peki “Titanyum Dioksit” kullanımı yasaklandı mı? “Titanyum Dioksit” İçeren Gıdaların Tüketilmesi Bırakılmalı Mıdır?

Detaylar İçin Tıklayınız…