BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Sodyum karbonat, pek çok farklı amaçla süte eklenen maddelerden biridir. Genel olarak, süte sodyum karbonat eklenmesinin nedenleri şunlardır:
- Özellikle yaz aylarında işleme sırasında sütün pıhtılaşmasını önlemek için kullanılır.
- Soğuk suda çözülür ve ucuzdur
- Süt asiditesini düşürmek
Faydalarının yanı sıra sütte sodyum karbonat kullanımına bağlı pıhtılaşmanın gecikmesi bazı süt ürünlerinin üretiminde sorunlara neden olabilmektedir. Peynir üretiminde kullanılan süt sodyum karbonat içeriyorsa, kullanılan starter kültürden istenilen asitlik düzeyi sağlanamaz. Aynı zamanda proteolitik bakteriler için uygun bir ortam yaratır.
Süt ürünleri üretiminde sorunlara neden olabilen sodyum karbonat kullanımı, süt analizi ile önceden tespit edilebilir ve önlem alınabilir.