Ette Tür Tayini
Et, içerdiği hayvansal kaynaklı proteinler başta olmak üzere vücudumuzda sentezleyemediğimiz aminoasitler ve vitaminler açısından zengin bir kaynaktır. Hayvansal proteinlerin, bitkisel proteinlere kıyasla daha yüksek esansiyel aminoasit miktarına sahip olduğu tespit edilmiştir. Hayvansal proteinlerin eksikliği ile bağışıklık sistemi, sinir sistemi başta olmak üzere diğer vücut fonksiyonları olumsuz etkilenmektedir.
Nüfus artışı ile et tüketiminin ve et fiyatlarını da artması tağşiş girişimlerine zemin hazırlamıştır. Et fiyatlarını düşürmek için farklı et türleri karıştırılarak üretilen et ürünleri düşük gelirli tüketicilerin beğenisine sunulmuştur. Yapılan tağşiş ile satışa sunulan et ve et ürünlerinde tür tayini testlerinin yapılması gerekliliğini doğurmuştur. Et ve et ürünlerindeki tür belirleme analizleri, gıdanın güvenliği ve kalite kontrolü açısından büyük önem taşımaktadır.
Et, hayvanlardan elde edilen ve yüksek protein içeriğiyle beslenmenin önemli bir parçası olan gıdalardır. İşte yaygın et ve et ürünü çeşitleri:
Gıda sektöründe yaygın olan taklit ve tağşiş uygulamaları, tüketiciyi yanıltmak ve düşük maliyetle haksız kazanç sağlamak amacıyla yapılır. Et ürünlerindeki yaygın taklit ve tağşiş örnekleri:
Et tür tayini, et ve et ürünlerinin içeriğinde hangi hayvan türüne ait etin bulunduğunu belirlemek amacıyla yapılır. İşte tür tayini analizlerinin yapılma nedenleri:
Türkiye’nin birçok yerinde hizmet veren laboratuvarlarımızda TÜRKAK akreditasyonu ile “Et Tür Tayini” işlemlerini çiğ et, işlemiş et, pişmiş ve konserve yapılmış et ürünlerinin tümünde gerçekleştirmekteyiz.
Et Tür Tayini (Domuz DNA'sı Aranması) |
Et Tür Tayini (Tavuk DNA'sı Aranması) |
Et Tür Tayini (Tek Tırnaklı DNA’sı Aranması) |
Et Tür Tayini (Sığır DNA'sı Aranması) |
Et Tür Tayini (Balık DNA'sı Aranması) |
Et Tür Tayini (At DNA'sı Aranması) |
Tür Tayini (Kanatlı Eti Aranması) |