Yem Analizleri
Aerobik Koloni Sayımı | ISO 4833-1, ISO 4833-2, 3M Petrifilm Aerobic Count Plates AFNOR 3M 01/01-09/89 |
Listeria spp. Aranması |
AFNOR BRD 07/04-09/98 RAPID’L.mono-V11 |
Listeria monocytogenes Aranması |
TS EN ISO 11290-1, AFNOR BRD 07/04-09/98 RAPID’L.mono-V11 |
Enterobacteriaceae Aranması ve Sayımı |
ISO 21528-2, 3M Petrifilm Enterobacteriaceae Count Plates AFNOR 3M 01/6-09/97 |
Koliform Bakteri Sayımı (Koloni Sayım Tekniği) |
ISO 4832 |
Salmonella spp. Aranması | ISO 6579-1, AFNOR BRD 07/11-12/05 RAPID’Salmonella Agar-V10 |
Küf ve Maya Sayımı |
ISO 21527-1, ISO 21527-2, 3M Petrifilm Rapid Yeast and Mold Count Plates AFNOR 3M 01/13-07/14 |
Koagülaz Pozitif Stafilokokların (Staphylococcus aureus ve Diğer Türler) Sayımı |
TS 6582-3 EN ISO 6888-3 |
Escherichia coli Sayımı |
ISO 7251, TS EN ISO 16654, ISO 16649-2, ISO 16649-3 |
Bacillus cereus Sayımı |
ISO 7932, AFNOR BKR 23/06-02/10 COMPASS Bacillus cereus Agar |
Clostridium perfringens Sayımı |
ISO 7937 |
Campylobacter spp. Aranması |
ISO 10272-1 |
Sülfit İndirgeyen Anaerobik Bakteri Sayımı |
ISO 15213 |
Koagülaz Pozitif Stafilokokların Sayımı (Staphylococcus aureus ve diğer türler) |
TS 6582-1 EN ISO 6888-1, 3M Petrifilm Staph Express AFNOR 3M 01/9-04/03 |
Laktik Asit Bakteri Sayımı |
ISO 15214 |
Enterococcus Sayımı |
NMKL 68 |
Anaerobik Bakteri Sayımı |
NMKL 189 |
Solvent Kalıntı Tayini (GC-MS Metodu) | European Pharmacopeia 5.0.2.2.28 |
Nişasta Tayini | Commission Regulation (EC) No 152/2009 Annex-III-L |
Toplam Şeker Tayini | Commission Regulation (EC) No 152/2009 Annex-III-A |
Dioksin ve Dioksin Benzeri PCB'lerin Toplamı (WHO PCDD/F/PCB-TEQ) Analizi | EPA 1613 EPA 1668 TS EN 16215 |
Dioksinlerin Toplamı (WHO PCDD/FTEQ) Analizi | EPA 1613 EPA 1668 TS EN 16215 |
İndikatör PCB’lerin Toplamı (PCB28, PCB52, PCB101, PCB138, PCB153 ve PCB180 (ICES-6 toplamı)) Analizi | EPA 1613 EPA 1668 TS EN 16215 |
Rutubet Tayini | TS EN ISO 6498, TS 6318, Resmi Gazete 21.07.2017 / 29955 |
Hidroklorik asitte Çözünmeyen Kül Tayini | TS ISO 5985 |
Ham Selüloz Tayini | TS 324 |
Ham Katı ve Sıvı Yağ Tayini | TS 6317 |
Hayvan beslenmesinde kullanılan kaba yemler; selüloz, lignin, hemiselüloz gibi yapısal olan ve organik asitler, şekerler gibi yapısal olmayan karbonhidratlardan oluşur. Yapısal karbonhidratlar ise, NDF (Neutral Detergent Fiber), ADF (Acid Detergent Fiber) ve ADL (Acid Detergent Lignin) olarak ayrılırlar.
Yapısal karbonhidratlar, selüloz fraksiyonlarının tespitinde kullanılan nötr deterjan ve asit deterjan çözücülerden dolayı NDF (Neutral Detergent Fiber), ADF (Acid Detergent Fiber) ve ADL (Acid Detergent Lignin) olarak adlandırılırlar.
NDF (Neutral Detergent Fiber): Nötral deterjan çözeltisinde çözünmeyen, hemiselüloz, selüloz, lignin ve hücre duvarına bağlı azot ve asitte çözünmeyen külden oluşmaktadır. Ruminant veriminin artırılması ve hayvan sağlığının devamlılığı için NDF kullanılmalıdır.
ADF (Acid Detergent Fiber): Yemdeki ADF miktarı yemin kalitesi hakkında bilgi verir. Yemde yüksek miktarda ADF bulunması yemlerin sindirilebilirliği düşüktür.
ADL (Acid Detergent Lignin): hayvanların otları sindirme yeteneğini etkileyen bir bileşiktir. Bitkilerin olgunlaşması ile lignin içeriği artmaktadır ve sindirilebilirliği azalmaktadır. Bitkilerin lignin içeriğinin belirlenmesi için yapılan bir parametredir.
Yemlerde yağ bulunması, esansiyel yağ asitleri içermeleri ve enerji vermeleri dışında pek çok avantaj sağlar.
Yağlar; kolin kaynağıdır, yağda eriyen vitaminlerin taşıyıcılarıdır, yemlerden yararlanmayı artırır, pelet yem yapımını kolaylaştırır, yemlere lezzet verir ve tüketimini artırır.
Yemlerde “Ham Katı - Sıvı Yağ Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.
PCB’ler, doğrudan üretilebildikleri gibi PVC üretimi, pestisit üretimi veya atık yakma gibi işlemler sonrasında yan ürün olarak ortaya çıkarlar. PCB’lerin yemlere karışması ve hayvanların bu yemlerle beslenmesi önlenmesi gerekne bir durumdur. Hayvan eti yoluyla insanlara ulaşmasının önüne geçilmesi için PCB analizi önemli bir parametredir.
Yemlerde “İndikatör Poliklorlu Bifenillerin (Pcb) Toplamı Analizi” İçin bize ulaşabilirsiniz.
Yemler, su ve kuru maddeden meydana gelir. Kuru madde organik ve inorganik kısımlardan oluşmaktadır. Yem içerisindeki protein, yağ, selüloz, nişasta, şeker gibi besin maddeleri organik kısmı oluştururken; kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum, tuz (NaCl) gibi makro elementler ve demir, bakır, çinko gibi mikro elementler ise inorganik kısmı oluşturur.
Yakma sonucunda kalan kül miktarının tamamı inorganik madde olarak kabul edilmez. Çünkü yem içerisinde; toprak, kum, toz gibi unsurlarda bulunabilir. Bu nedenle elde edilen kül miktarı, ham kül olarak adlandırılır.
Yemlerde “Ham Kül Tayini” İçin bize ulaşabilirsiniz.
Yemlerin bomba kalorimetresinde tamamen yanması ile enerjinin serbest kalması ve bu enerjinin ısı olarak ölçülmesi esasına dayanmaktadır. Elde edilen yanma ısısına, yemin toplam enerji içeriği olarak belirtilir.
Yemlerin enerji değeri kalorimetre ile belirlenebildiği gibi, yemin kimyasal analizleri sonucunda elde edilen değerlerden yararlanarak hesaplanabilmektedir.
“Metabolik Enerji Değerinin Hesaplanması” analizini; kanatlı ve ruminant yemlerde gerçekleştirmekteyiz.
Yemlerde “Metabolik Enerji Değerinin Hesaplanması” İçin bize ulaşabilirsiniz.
Çevresel kirlilikler, teknolojik işlemler, ambalaj materyalleri gıda üretimlerinde kontaminasyona neden olan ve insan sağlığı için risk oluşturan etmenlerdir. Doğrudan veya dolaylı yollardan oluşan çevre ve toprak kirliliği, yem kaynaklarının da kirlenmesine neden olmaktadır.
Özellikle Alüminyum (Al), Antimon (Sb), Arsenik (As), Bakır (Cu), Baryum (Ba), Berilyum (Be), Bor (B), Civa (Hg), Çinko (Zn), Demir (Fe), Fosfor (P), Galyum (Ga), Gümüş (Ag), Kadmiyum (Cd), Kalay (Sn), Kalsiyum (Ca), Kobalt (Co), Krom (Cr), Kurşun (Pb), Lityum (Li), Magnezyum (Mg), Mangan (Mn), Molibden (Mo), Nikel (Ni), Potasyum (K), Selenyum (Se), Sezyum (Cs), Sodyum (Na), Tellür (Te), Vanadyum (Vn) gibi elementlerin yemlerle tüketilmesi hayvan sağlığı, gelişmesi açısından zararlı ve kabul edilemezdir.
“Metaller ve Diğer Elementler Tayini” işlemi yem ve yem katkılarında gerçekleştirilmektedir.
Yemlerde “Metaller ve Diğer Elementler Tayini” İçin bize ulaşabilirsiniz.
Yemlerde protein tayini, azot miktarının belirlenmesi esasına dayanmaktadır. Azot miktarı ile belirlenen protein miktarına “ham protein miktarı” denir.
Yemdeki azotun tamamı protein olarak bağlanmamıştır. Proteinlerin yapısındaki azotun yanında; Amidler, Serbest amino asitler, Glikozidler, Alkaloidler ve Amonyum tuzları da azot içermektedir. Bu nedenle belirlenen protein miktarı ham protein miktarıdır.
Yemlerde “Protein Tayini” İçin bize ulaşabilirsiniz.
Yemde şeker tayini, karbonhidratların indirgen özelliğinden yararlanmayı esas alan bir yöntemdir. Tüm monosakkaritler indirgen özelliktedir. Aynı şekilde disakkaritlerde indirgen özellik gösterebilirler.
Hayvanların başlıca enerji kaynaklarından olan nişasta ise, yemlerde şekerlerle birlikte kolay sindirilebilir karbonhidratlardır.
Yemlerde “Şeker ve Nişasta Tayini” İçin bize ulaşabilirsiniz.
Mikotoksinler, küfler tarafından üretilen ve insan ve hayvanlarda zehirlenme etkileri gösteren metabolizma türleridir. Bu metabolizma türlerinin çoğunun yapıları tam olarak bilinmemektedir. Ancak biyolojik olarak aktif olan bazı türleri, alındıkları dozlara ve kişisel dirence bağlı olarak canlılar üzerinde ölümle sonuçlanan etkiler de gösterebilirler.
Yemlerde Analiz Edilen Mikotoksinler
- Okratoksin A
- Deoksinivalenol
- Zearalenon
- Fumonisin
- Aflotoksin
Yemlerde “Mikotoksin Tayini” İçin bize ulaşabilirsiniz.