Takviye Edici Gıda Analizleri
TAKVİYE EDİCİ GIDA NEDİR?
Günümüzde beslenme alışkanlıklarının değişmesi, insanların iş gücüne daha fazla katılması, artan stres ile birlikte günlük alınması gereken vitamin, mineral, protein, karbonhidrat gibi besin öğelerinin eksikliği görülür. Besin öğelerinin eksikliği gün içerisinde halsizlik, yorgunluk şeklinde hissedilir. Bu durum insanları gün içinde daha zinde hissetmeleri için takviye edici gıdalara yönlendirir.
Takviye Edici Gıdalar, “
Takviye Edici Gıdaların İthalatı, Üretimi, İşlenmesi ve Piyasaya Arzına İlişkin Yönetmelik” kapsamında “Normal beslenmeyi takviye etmek amacıyla vitamin, mineral, protein, karbonhidrat, lif, yağ asidi, aminoasit gibi besin öğelerinin veya bunların dışında besleyici veya fizyolojik etkileri bulunan bitki, bitkisel ve hayvansal kaynaklı maddeler, biyoaktif maddeler ve benzeri maddelerin konsantre veya ekstraktlarının tek başına veya karışımlarının, kapsül, tablet, pastil, tek kullanımlık toz paket, sıvı ampul, damlalıklı şişe ve diğer benzeri sıvı veya toz formlarda hazırlanarak günlük alım dozu belirlenmiş ürünleri” olarak tanımlanmaktadır.
Takviye edici gıdaların kolay erişilebilir olması ve hayatımızdaki yerinin artması ile taklit ve tağşişlerde de artış olmaktadır. Bu durumun önüne geçilmesi için yayınlanan yönetmelikler ile takviye edici gıdaların ithalatı, üretimi, işlenmesi ve piyasaya arzına ilişkin usul ve esasları belirlenmiştir. Takviye edici gıdaların kalite kontrollerinde en önemli nokta hem satışa sunulacak ürünlerin uygunluğu açısından hem de tüketicilerle paylaşılan bilgilerin doğruluğunun kontrolü açısından önemli olan analiz aşamalarıdır.
Ülkemizde Onaylı Takviye Edici Gıdalardan Bazıları Şöyledir:
Kalsiyum, D vitamini, Omega 3, Kişniş, C vitamini, Magnezyum, Sarı Kantaron, K vitamini, Ginseng, Sarımsak, Zencefil, Zeytin Yaprağı, Keten Tohumu, Propolis, Kalsiyum, Fosfor
Takviye edici gıdalarda gerçekleştirilen analizler şu şekilde sıralanabilir:
- Vitamin Analizleri: A, D, E, K, ß-carotene, C, B1, B2, B3, B6, B7, B9 Vitamin Analizleri
- Element Analizleri: Cıva, Kadmiyum, Kurşun, Arsenik Gibi Ağır Metal Analizi, Demir, Çinko, Bakır, Mangan, Kalsiyum, Fosfor, Selenyum, Sodyum Gibi Mineral Analizleri
- Etkinlik Analizleri
- Stabilite Analizleri
- İçermez Analizleri: Pestisit, GDO, Mikotoksin, Domuz Eti Aranması,
- Organoleptik Duyusal Analizler
- Yapay Tatlandırıcılar: Aspartam, Asesülfam K, Sakarin
- Katkı Maddeleri: Benzoik Asit, Boya Aranması
- Karbonhidrattan Gelen Enerji Analizi
Takviye Edici Gıda analizleri, Türkiye’nin birçok yerinde hizmet veren laboratuvarlarımızda yerli ve yabancı standartlar, test yöntemleri, Türk Gıda Kodeks ve ilgili yasalar baz alınarak TÜRKAK akreditasyonlu olarak gerçekleştirilmektedir.