Katkı Maddelerinin Tayini

Katkı Maddelerinin Tayini

Katkı Maddelerinin Tayini



Neden Gıda Katkı Maddeleri

Gıda sektöründe tüketici bilincinin artmasıyla birlikte, gıda güvenliği ve ürünlerin kalitesi ön plana çıkmıştır. Gıda katkı maddesi, tek başına gıda olarak tüketilmeyen, gıdanın üretimi, hazırlanması, ambalajlanması ve depolama esnasında gıdaya teknolojik bir amaç doğrultusunda katılan madde veya madde karışımlarıdır. Başka bir deyişle, gıdanın doğal bileşeni olmayan ancak çeşitli amaçlarla gıdalara eklenen maddelerdir. Gıda katkı maddelerinin kullanımının sağlığa etkileri konusunda endişeler gün geçtikçe artmaktadır bu nedenle gıda katkı maddeleri analizleri gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Gıda katkı maddeleri doğal ve yapay olarak 2 grupta incelenmektedir.

Doğal katkı maddeleri bitkilerden veya hayvanlardan elde edilirken, yapay katkı maddeleri laboratuvar ortamında üretilir. 

Doğal katkı maddelerine örnek olarak stevia ve jelatin verilebilir. stevia, stevia bitksinden elde edilen kalorisiz doğal bir tatlandırıcıdır.Jelatin ise hayvansal bir katkı maddesi olup kıvam arttırıcı olarak kullanılmaktadır.

Avrupa birliği tarafından tanınan gıda katkı maddeleri E kodları ile isimlendirilmektedir. E kodu ile isimlendirilen gıda katkı maddeleri doğal veya yapay olabilmektedir E kodunun kullanım amacı katkı maddelerini standardize ederek belli gruplarda toplayabilmektir.

•    E100-E180: Boyalar 
•    E200-E299: Koruyucular 
•    E300-E399: Antioksidanlar 
•    E400-E499: Kalınlaştırıcılar, stabilizatörler ve emülgatörler 
•    E500-E599: Asit düzenleyiciler 
•    E600-E699: Aroma arttırıcılar 
•    E900-E999: Tatlandırıcılar, parlatıcılar ve köpük önleyiciler


Neden Gıda Katkı Maddesi Analizi Yapılır?

Yasal Uyum: Gıda katkı maddelerinin kullanımı, her ülkede belirli yasal düzenlemelere tabidir. Türkiye’ de de Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’nde yasal limitler mevcuttur. 
Yönetmeliğin amacı, tüketici ve insan sağlığını, tüketici haklarını, gıda satışında adaletin sağlanmasını ve çevrenin korunmasını da göz önünde bulundurarak genel olarak aşağıda belirtilen konulardan bahsetmektedir;

a) Gıda katkı maddelerinin listesini,
b) Gıdalarda, gıda katkı maddelerinde, enzimlerde ve aroma vericilerde kullanılan gıda katkı maddelerinin kullanım koşullarını,
c) Gıda katkı maddelerinin etiketleme kurallarını,
Belirlemektir.

Gıda katkı maddelerinin hangi miktarlarda kullanılacağı ve etikette nasıl belirtileceği gibi konular detaylı bir şekilde bu yönetmelikte açıklanmaktadır. Analizler, bu yasal düzenlemelere uyumu sağlamak için yapılır.

Standartların ve Tutarlılığın Sağlanması: Gıdaların aynı standartta ve aynı kalitede sürekli olarak üretilmesi için gıda katkı maddelerinin kullanımı önemlidir. Gıda katkı maddelerinin üretim reçetelerine uygun olarak üretilmesinin kontrolü katkı maddeleri kullanım oranlarının analiz edilmesi ile mümkün olabilmektedir. Analiz sonuçları üretim aşamasındaki hataların tespit edilmesine yardımcı olmaktadır. Katkı maddelerinin yanlış oranda kullanımı ürün kalitesini olumsuz etkileyebilmektedir. Ürün standardizasyonu için katkı maddesi analizleri önemli rol oynamaktadır.

Verimliliğin Artırılması: Üretim süreçlerinde gıda katkı maddelerinin kullanım oranlarının belirlenmesi ve doğru oranlarda kullanılması ürünlerin kalitesini, raf ömrünü ve firma karlılığını arttırabilmektedir. Gıda katkı maddelerinin kullanıma uygunluğunun ve reçetedeki oranlarının belirlenmesi analizlerin yapılması ile mümkündür.


Gıda Katkı Maddesi Analizleri Nedir?

Gıda katkı maddesi analizleri, gıdalarda bulunan katkı maddelerinin türünü, miktarını ve güvenilirliğini belirlemek amacıyla yapılan bilimsel analizlerdir. Bu analizler, gıdaların TGK Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği’ne uygunluğunu kontrol etmek, tüketici sağlığını korumak ve gıda üreticilerinin ürün kalitesini garanti altına almak için büyük önem taşır. Nanolab laboratuvarlar grubu olarak aşağıdaki katkı maddeleri analizlerini gerçekleştirmekteyiz;

Antioksidan ve gallatlar insan vücudunu serbest radikallere karşı koruyan önemli bileşiklerdir. Bundan dolayı gıdaların besin değerlerini önemli ölçüde etkilemektedir. Nanolab olarak Propil Gallat (E310), Tert-Butylhidroquinon( TBHQ- E319), Bütillenmiş Hidroksianisol (BHA-E320), Oktil Gallat (E311), Dodesil Gallat (E312), Bütillenmiş Hidroksitoluen (BHT-E321) etken analizlerini yapmaktayız.

Bazı antioksidan ve gallatlar aşağıdaki gibidir.

BHT (E321): Bütillenmiş hidroksitoluen, (2,6-ditersiyer butil-4-metil fenol; C15H24O), yağlarda iyi çözünebilen ancak suda çözünmeyen, beyaz renkli ve kristal yapıda bir maddedir.

BHA (E320): Sentetik bir antioksidan olan BHA, (2- tersiyer-bütil-4-hidroksianisol ve 3- tersiyer-bütil-4-hidroksianisol karışımı; C11H16O2), beyaz, mumsu katı bir yapıya sahiptir. Hem hayvansal hem de bitkisel yağlarda çözünebilen ancak suda çözünemeyen bir antioksidandır.

TBHQ (E319): Tersinir-Bütil Hidrokinon gıda sanayinde pek çok ürün formülasyonunda kullanılan sentetik bir antioksidandır. Özellikle doymamış yağ asidi içeriği yüksek sıvı yağlarda oksidasyonu geciktirerek ürünün acılaşmasını önler ve raf ömrünü uzatır.

Dodesil Gallat (E312): Bitki tanenlerinden üretilen lauril alkol ve gallik asitten sentezlenir. Yağlı ürünlerdeki antioksidan, özellikle acılaşmadan korumak için eklenir.

Oktil Gallat (E311): Oktil galat karakteristik bir kokusu olan, beyaz bir tozdur. Bu antioksidan sayıda farmasötik, kozmetik ve gıda ürünlerinde kullanılır.

Propil gallat (E310): Bitki tanenlerinden üretilen propanol ve gallik asitten sentezlenir. Yağlı ürünlerdeki antioksidan, özellikle acılaşmadan korumak için eklenir.

Gıdalarda kullanılacak antioksidanlar; insan sağlığına zararsız olmalı, az miktarda kullanılmalı, gıdada koku, tat ve görünüm bozukluğuna neden olmamalı ve üretim sürecinde etkisini kaybetmemelidir.

Gıdalarda “Antioksidan Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Gıda boya maddeleri; gıdaların üretim aşamalarında ve depolama sırasında pH, oksidasyon, ışık, su aktivitesi gibi kimyasal ve fiziksel şartlara bağlı olarak kaybolabilen doğal rengi korumak, zayıf olan rengi kuvvetlendirmek, cazip ve kabul edilebilir duruma getirmek amacıyla kullanılan katkı maddeleridir.

Gıda boyaları özellikle; şekerlemelerde, bisküvilerde, reçellerde, hazır çorbalarda, konservelerde, salata soslarında, alkolsüz içeceklerde, pastalarda, jelatinli tatlılarda kullanılır.

GıdaDoğal ve yapay gıda boyaları aşağıda listelenmektedir;
Doğal Boyalar
E100 Kurkumin: Sarı renk vermek için
E120 Karmin: Kırmızı renk vermek için

Yapay Boyalar
E102 Tartrazin: Sarı renk vermek için
E104 Kinolin Sarısı: Sarı renk vermek için
E110 Sunset Yellow: Sarı-turuncu renk vermek için
E120 Karmin: Kırmızı renk vermek için
E122 Azorubin: Kırmızı renk vermek için
E123 Amarant: Kırmızı renk vermek için
E124 Ponceau 4R: Kırmızı renk vermek için
E127 Eritrosin: Kırmızı renk vermek için
E129 Allura Red: Kırmızı renk vermek için
E131 Patent Blue: Mavi renk vermek için
E132 Indigotin: Mavi renk vermek için
E133 Brilliant Blue: Mavi renk vermek için

Gıdalarda, sentetik ve doğal boyalar kullanılmaktadır. Sentetik olan boyalar, doğal boyalara göre stabil olmaları ve kuvvetli renk vermeleri nedeniyle daha fazla tercih edilmektedir. Ancak sentetik boyalar gıdalarda belirlenen limitlerin üzerinde ilave edildiklerinde toksik etki yaratabilirler.

Gıdalarda kullanılan sentetik gıda boyalarının kullanım miktarları tüketici sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle çeşitli yönetmeliklerle gıda boya maddesi kullanımı sınırlandırılmıştır.

Boya Aranması ve Sentetik Boyar Madde Miktarı Tayini (HPLC-DAD Metodu) - GMMAY. Sayfa: 89-94, NMKL 130

Gıdalarda “Boya Aranması ve Sentetik Boyar Madde Miktarı Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Glukoronolakton, glikozun geçirdiği biyokimyasal değişimler sonucunda oluşan enerji içeceklerinde kullanılan ara ürünlerdir. Vücuda alındıktan sonra hızlıca emilirler ve metabolize edilip vücuttan atılırlar. Hızlı bir şekilde enerjiye dönüştürülerek vücuda güç verir. Bu nedenle enerji içecekleri ve gıda takviyeleri üretiminde mevzuat limitleri dahilinde kullanılır.

Enerji içeceklerinde bulunan Glukoronolakton, sentetik yapıdadır. Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliğine göre enerji içecekleri içerisinde bulunabilecek glukoronolakton miktarı sınırlandırılmıştır.

Glukoronolakton Tayini (LC-MS/MS Metodu) - J.of Ch.A, 1364 (2014) 303-307

Gıdalarda “Glukoronolakton Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

İnositol, yağ asitleriyle birlikte, hücre membranlarının oluşumu için gerekli fosfolipidlerin şekillenmesini sağlamaktadır. Genellikle B8 vitamini olarak anılmaktadır. Gıda sektöründe enerji içecekleri ve gıda takviyelerinde mevzuat limitleri dahilinde kullanılır.

İnositol, enerji içeceklerinde kullanılırlar. Enerji içeceklerinde bulunan İnositol, sentetik yapıdadır. Türk Gıda Kodeksi Enerji İçecekleri Tebliğine göre enerji içecekleri içerisinde İnositol miktarı sınırlandırılmıştır.

İnositol Tayini (LC-MS/MS Metodu) - J. Food Sci. An. Vol. 35, No. 4, pp. 466~472 (2015)

Gıdalarda “İnositol Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Taurin, esansiyel aminoasit kategorisine giren iskelet kası dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde bulunmaktadır. Taurin genel olarak; et, süt ve deniz ürünleri gibi gıda maddelerinde bulunur. Gıda sektöründe enerji içecekleri, sporcu gıdaları gibi ürünlerde kullanılır. Kafein ile birlikte kullanımında enerji seviyesini arttırır.

Taurin, antioksidan etki gösterir ve atletik performansı geliştirir. Ancak günlük tüketimde 3 gramın aşılması durumunda toksik etki görülebileceği tespit edilmiştir. Bu nedenle Türk Gıda Kodeksi tarafından kullanımı kısıtlanmıştır.

Nanolab Laboratuvarlar Grubu taurin analizini akredite olarak gerçekleştiren sayılı laboratuvardan biridir.

Taurin Tayini (HPLC-UV Metodu) - Journal of Healt Science 54(6) 661-664 (2008), AOAC 997.05

Gıdalarda “Taurin Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Karboksi Metil Selüloz (CMC), gıdalarda kıvam artırıcı olarak kullanılan bir maddedir. Karboksi Metil Selüloz (CMC); kokusuz, toksik olmayan, biyolojik olarak indirgenebilen bir yapıya sahiptir.

Gıda sektöründe; dondurma, unlu gıdalar, bira, pasta arası krema, pudingler, meyve suları, dondurma, şekerlemeler, bazı spesifik süt ürünleri, krem peynir, reçel, marmelat, pişmiş ürünler ve diyet ürünlerinde kullanılırlar. CMC selüloz yapılı bir maddedir. Gıda sektöründe genellikle süt ürünlerine kıvam arttırmak için eklenmektedir. Yoğurt peynir gibi ürünleri katılması mevzuat kapsamında taklit/ tağşiş olarak değerlendirilmektedir.

Unlu mamullerde; su kaybını indirgemek, kıvamı attırmak ve yapıyı geliştirmek için kullanılırken makarna gibi ürünlerde kırılganlığı indirgemek için tercih edilir. Tatlılarda ise koyulaştırıcı, şeker kristallerinin oluşumunu kontrol edici, yapıyı geliştirici, topaklanmayı engelleyici olarak kullanılır. Protein içeriği yüksek gıdalarda su tutucu, ağız tadını geliştirici ve kıvam koruyucu olarak kullanılır. İçeceklerde meyve özütünü korumaya yardımcı, hızlı koyulaştırıcı, ağız tadını geliştirici ve protein içeriğini koruyucu olarak kullanılır. Donmuş tatlılarda; buz kristallerinin oluşumunu kontrol etmek, yapıyı ve ağızda bıraktığı tadı geliştirmek için kullanılır. Soslarda kıvamı koyulaştırıcı ve yapışkan yapıyı oluşturucu olarak kullanılır. Hayvan gıdalarında yağlayıcı madde, film oluşturucu, su tutucu, et suyunu koyulaştırıcı ve yapıyı koruyucu olarak kullanılır.

“Karboksi Metil Selüloz (CMC) Tayini” çeşitli gıda maddeleri, süt ve süt ürünlerinde gerçekleştirilmektedir.

Gıdalarda “Karboksi Metil Selüloz (CMC) Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Karbondioksit (CO2), gıda sektöründe dondurucu sıvı, gazlama ajanı, koruyucu gaz, özütleme çözgeni gibi birçok amaçla kullanılmaktadır. Koruyucu gaz olarak kullanılan karbondioksit (CO2), kontrollü atmosfer ve modifiye atmosfer ambalajlamada solunumu ve mikroorganizma gelişmesini yavaşlatarak gıdanın raf ömrünü uzatır. Dondurucu sıvı olarak, üzerine püskürtüldüğü gıdayı buharlaşırken soğutur. Özütleme çözgeni olarak da kahveden kafeini uzaklaştırmak, havuçtan β-karoten elde edilmesi gibi işlemlerde kullanılır. Bu süreçlerde karbondioksit (CO2), gıdaların bileşimine katılmadan sadece işlemlere yardımcı olurlar. Ancak dışarıdan Karbondioksit (CO2) ilavesiyle üretilen soda, kolalı ve meyveli bazı içecekler de üretilmektedir.

Karbondioksit renksiz, kokusuz ve asitli bir tat veren bir gazdır. Gıdalarda raf ömrünü arttırmak mikrobiyolojik üremeleri engellemek, oksidasyonu engellemek ve lezzet iyileştirmek için kullanılır.

Karbondioksit (CO2), birçok yöntemle üretilmektedir. Ancak gıda sektöründe kullanılması üretildiği yöntemden çok saflığıyla alakalıdır. Türk Gıda Kodeksi-Gıdalarda Kullanılan Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Katkı Maddelerinin Saflık Kriterleri Tebliğinde, karbondioksitin (CO2) olması gereken saflık kriteri belirtilmiştir.

“Karbondioksit (CO2) Tayini” tespiti, alkollü ve alkolsüz içeceklerde analiz edilmektedir.

Karbondioksit (CO₂) Tayini - TS 2259

Gıdalarda “Karbondioksit (CO2) Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Kükürtdioksit, gıdaların bozulmadan uzun süre depolanması ve fiziksel, kimyasal yapılarının korunması amacıyla kullanılan eski yöntemlerden biridir. Ancak kükürtdioksit kalıntıları gıdalarda istenmeyen tat değişikliklerine, gıdadaki vitaminlerin parçalanarak yok edilmesine ve insanlarda bazı rahatsızlıklara neden olmaktadır. Bu nedenle Codex Alimentarus Komisyonu kükürt alımını sınırlamıştır.

Özellikle kuru kayısı, incir ve üzüm gibi doğrudan tüketilen gıdalarda bulunan kükürtdioksit miktarının tespit edilmesi büyük önem taşımaktadır.

Renksiz, keskin kokulu bir gaz olan SO2, gıdalara genellikle sülfit formunda gıdalara eklenir. Gıdalarda oksidasyonu engelleyerek renk bozulmalarını önler. Kükürtdioksit (SO2) kullanılmasının amacı; meyve ve sebzelerin kurutulması sırasında oluşan enzimatik veya enzimatik olmayan reaksiyonların kontrol altında tutulması, mikroorganizma artışının önlenmesi, antioksidan olarak kullanımı ve raf ömrünün uzatmaktır.

“Kükürtdioksit (SO2) Tayini”, çeşitli gıdalarda ve şarap çeşitlerinde gerçekleştirmektedir.

Kükürtdioksit (SO₂) Tayini - TS 522

Gıdalarda “Kükürtdioksit (SO2) Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Melamin, genellikle zamk ve plastik yapımında kullanılan bir kimyasaldır. Günümüzde birçok farklı yöntemle elde edilen melamin, yüzey kaplamaları, mutfak malzemeleri ve plastik malzemelerin üretiminde kullanılır.

Melaminin yüksek miktarda azot içermesi gıda maddelerinde tağşiş amaçlı kullanılmasına neden olmuştur. Protein tayininde gıda içerisindeki toplam azot miktarı belirlenir, yapılan test işlemlerinden geçebilmek için gıda maddelerine melamin ilavesi yapılmaktadır. Melamin gıdalarda yapılan tağşişlerin belirlenmesinde analiz edilen önemli bir parametredir.

“Melamin Tayini”, bebek maması ve devam formülleri, bebek ve küçük çocuk ek gıdaları, süt ve süt ürünlerinde gerçekleştirmektedir.

Gıdalarda “Melamin Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde E621 koduna sahip Monosodyum Glutamat (MSG), gıdalara lezzet vermek amacıyla kullanılan glutamik asitin sodyum tuzu olan Monosodyum Glutamat (MSG), bir gıda katkı maddesidir.

Monosodyum glutamat bazı ülkelerde gıdanın işlenmesinde ve pişirilmesinde lezzet verici olarak kullanılan gıda katkı maddelerinden biridir. Gıda üretimlerinde diğer tatların algılanmasını engellemek ve aroma arttırmak amacıyla Monosodyum Glutamat (MSG) kullanılmaktadır.

Monosodyum Glutamatın (MSG) bir aroma olarak gıda maddelerinde kullanılması, insan sağlığı açısından güvenilirliğinin sorgulanmasına sebep olmuştur. Çin tuzu olarak da bilinen Monosodyum glutamat maddesi, mevzuat limitlerine uygun kullanılmadığında tüketicilerde ciddi alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Türk Gıda Kodeksi Renklendiriciler ve Tatlandırıcılar Dışındaki Gıda Katkı Maddeleri Tebliğinde glutamik asit ve tuzlarının günlük tüketim miktarı sınırlandırılmıştır.

Gıdalarda “Monosodyum Glutamat (MSG) Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Natamisin, süt ve süt ürünlerinde küf ve maya gelişiminin önlenmesinde kullanılan E-235 kodlu koruyucu bir gıda katkı maddesidir. Natamisin, antibiyotiği raf ömrünün artırılmasını sağlar.

Gıdalarda küf varlığı, insan sağlığı açısından çok önemlidir. Küfler, çok düşük sıcaklıklarda yüksek toksik maddeler (mikotoksin) üretebilirler. Gıda üzerinde oluşan küfler temizlense dahi mikotoksinler gıdadan temizlenemez. Natamisin ise gıdalarda görülen tüm küf ve mayalara karşı çok etkilidir.

Gıda endüstrisinde kullanılan doğal bir antifungal (mantar önleyici) maddedir. Peynir, sosis ve sucuk üretiminde yaygın olarak kullanılmaktadır. Natamisin alımının toksik etkisi olmamasına rağmen günlük alımı sınırlanmıştır.

“Natamisin Tayini” çeşitli gıdalarda, süt ve süt ürünlerinde gerçekleştirilmektedir.

Gıdalarda “Natamisin Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Parabenler olarak da adlandırılan kimyasal grup, p- hidroksi benzoik asidi, p- hidroksi benzoik asidin metil, etil, butil ve propil ile yaptığı esterleri ve sodyum tuzlarını kapsamaktadırlar.

p- hidroksi benzoik asit esterleri, çoğunlukla kozmetik sanayinde ve eczacılıkta kullanılmaktadır. p- hidroksi benzoik asit esterleri belli pH aralıklarında farklılıklar göstermektedir. Toz halinde bulunurlar ve kokusuz olup hidroliz reaksiyonlarına karşı dayanıklıdır.

p- hidroksi benzoik asit esterleri, küf ve mayalara karşı çok etkilidir. Ancak bakterilere karşı düşük aktivite gösterirler. En çok kullanılanları, propil ve metil esterleri olup, günlük alınabilir miktar 0 – 10 mg/kg vücut ağırlığı arasında değişmektedir.

E 214 : Etil-p-hidroksibenzoat
E 215 : Sodyum etil p-hidroksibenzoat
E 218 : Metil p-hidroksibenzoat
E 219 : Sodyum metil p-hidroksibenzoat

p-Hidroksi Benzoatların Tayini HPLC-DAD Metodu - NMKL 124

Gıdalarda “p-Hidroksi Benzoatların Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Gıda kükürtleme işlemi; meyve ve sebzelerin kurutularak saklanması başta olmak üzere marmelat, reçel için kullanılacak taze meyveler ve şarap sanayinde kullanılan bir işlemdir. Bu işlemlerde kullanılan kükürtleme maddesi olarak ilk başta kükürtdioksit (SO2) olmak üzere uygun koşullar altında kolayca kükürtdiokside dönüşebilen, potasyum bisülfit, potasyum metasülfit, sodyum bisülfit, sodyum sülfit ve sodyum metabisülfit akla gelmektedir.

Gıdaların kükürtlenmesi işlemi, antimikrobiyal olarak mikroorganizmaların kontrolünde, antioksidan, indirgen ve enzim inhibitörü olarak enzimatik ve enzimatik olmayan esmerleşme reaksiyonlarında kullanılmaktadır.

Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde; sodyum metabisülfit ve kükürt dioksit, antimiktobiyal maddeler, koruyucular sınıfında yer verilmektedir. Türk Gıda Kodeksi Etiketleme Yönetmeliği / EK1 – Alerjen Maddeler veya Ürünler Listesinde sodyum metabisülfitin alerjen etki göstermemesi için kullanım limitleri belirtilmiştir.

Sodyum metabisülfit günümüzde; gıda sektöründe şekerlemelerde ve keklerde ağartıcı olarak, ekmek ve kraker yapımında gevşetme maddesi olarak, meyve suyu, konserve ve tahıl ürünlerinde antimikrobiyal olarak kullanılmaktadır.

Sodyum Metabisülfit Tayini (SO2 cinsinden) - AOAC 962.16

Gıdalarda “Sodyum metabisülfit Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Sorbik asit ve benzoik asit gıda koruyucusu olarak kullanılan katkı maddeleridir.

Sorbik asit (E200), gıdaları mantar, bakteri ve küflere karşı koruyan bir katkı maddesidir. Gıdalarda sorbik asidin kullanımına izin verilen miktar %0,5 ile 0,0025 arasında değişmektedir.

Benzoik asit (E210), Aromatik karboksilik asit ailesinin en basit üyesi olan Benzoik Asit, birçok önemli organik bileşiğin sentezinin öncüsü olan zayıf bir asittir. Gıdalardan mikroorganizma kaynaklı bozulmaları önlemek amacıyla kullanılmaktadır. Özellikle reçel, marmelat, meyve suyu, ketçap, gazlı içecekler ve turşularda kullanılmaktadır.

“Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği” kapsamında sorbik asit ve benzoik asidin gıdalarda kullanımı sınırlandırılmıştır.

Sorbik Asit ve Benzoik Asit Tayini (HPLC-DAD Metodu) - NMKL 124

Gıdalarda “Sorbik Asit ve Benzoik Asit Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Nitrat ve nitrit, gıdalarda sıklıkla bulunan doğal veya yapay olarak eklenen bileşiklerdir. Özellikle işlenmiş et ürünlerinde (sucuk, salam, sosis gibi) renk, aroma ve raf ömrünü uzatmak amacıyla kullanılmaktadırlar.

Gıdalarda “Nitrit (E250)-Nitrat (E251) Analizi” için bize ulaşabilirsiniz.

Hidrojen peroksit (H₂O₂) su ve oksijen atomlarından oluşan, renksiz, kokusuz ve suda çözünen bir sıvıdır. Gıdalarda genellikle temizlik amacıyla kullanılır. Şaraplarda berraklaştırma ve jelatinde ağartma amacıyla kullanımı yaygındır.

Gıdalarda “Hidrojen Peroksit Analizi” için bize ulaşabilirsiniz.

Birçok bitkide doğal olarak bulunan, merkezi sinir sistemini uyarıcı etkisi olan bir maddedir. Kahve, çay, kola, enerji içecekleri ve bazı çikolata türlerinde bulunur.

Gıdalarda “Kafein Analizi” için bize ulaşabilirsiniz.

Aslen Güney Amerika'da yetişen cinchona ağacının kabuğundan elde edilen ve tarih boyunca sıtma tedavisinde kullanılan bir maddedir. Acı tadı nedeniyle soda ve şekerle karıştırılarak tüketilmeye başlanmasıyla da tonik su ortaya çıkmıştır. Tonik su, özellikle kokteyllerde karakteristik bir tat vermek için kullanılmaktadır. Kullanımı mevzuat limitleri dahilindedir.

Gıdalarda “Kinin Analizi” için bize ulaşabilirsiniz.

Sudan boyaları kullanımı yasak, yağları, balmumunu, petrolü, ayakkabı ve zemin cilalarını renklendirmek amacıyla kullanılan kırmızı boyalardır. Özellikle ithal toz kırmızı biberlerde ve bu toz kırmızı biberlerin kullanıldığı gıdalarda tespit edilmiştir.

Sudan kırmızısı I; kimyasal bir boyadır. Uluslararası Kanser Araştırma Merkezi tarafından kanserojen madde olarak sınıflandırılmaktadır. Sudan kırmızı IV, genotoksik kanserojen bir boyadır. Kanserojen etkileri nedeniyle gıda maddelerinde kullanımları kesinlikle yasaktır.

Sudan boyaları, sentetiktir ve gıdalarda doğal olarak bulunmazlar. İnsanlar üzerindeki zararlı etkileri nedeniyle sudan boyaları gıda maddeleri üzerinde analiz edilen bir parametredir.

Sudan boyaları tayininde; Sudan I, Sudan II, Sudan III, Sudan IV, Para Red, Rhodamine, Sudan Red G, Sudan Red B, Sudan Red 7B, Sudan Orange G, Sudan Black B parametrelerinin varlığı kontrol edilmektedir.

“Sudan Boyalarının Tayini” baharatlarda gerçekleştirilmektedir.

Sudan Boyalarının Tayini (LC-MS/MS Metodu) - Waters App. Note

Gıdalarda “Sudan Boyalarının Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.

Yapay tatlandırıcılar; kalori değeri olmayan, kan şekerini etkilemeden tatlı tadı veren kimyasal bileşenlerdir. Sukraloz, Aspartam, Asesülfam-K ve Sakkarin, şeker yerine kullanılan bir yapay tatlandırıcıdır.

Sukraloz; aspartam, asesülfam-K, sakarin gibi yapay tatlandırıcılardan daha fazla etkilidir.

Sukraloz(E955); şekerden klorlama yöntemi ile elde edilen sukraloz, 600 kat daha tatlıdır.

Aspartam (E951); şekerden 180 kat daha tatlıdır.

Sakkarin (E954); şekerden 300 kat daha tatlıdır.

Asesülfam-K (E950); şekerden 200 kat daha tatlıdır.

Sukraloz; gazlı içeceklere, sakızlara, kabartma karışımlarına, kahvaltı gevreklerine ve salata soslarına katılmaktadır. Sukraloz, etanolde, metanolde ve suda çözünebilir yapıya sahip olduğu için yağ ve su bazlı ürünlerde, alkollü içeceklerde kullanılabilir.

Aspartam; çikolata, donmuş tatlılar, sakız ve unlu mamüllerde kullanılmaktadır.

Sakkarin; şekerleme, alkollü içecekler ve diş macunu gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Asesülfam-K ise; turşular, mısır gevrekleri, sakızlar, tatlılar marmelatlar gibi ürünlerde kullanılmaktadır.

Genel olarak, yapay tatlandırıcılar insan sağlığı açısından önerilen ürünler değildir. Özellikle diyabet hastalığına zemin oluşturması açısından zararlı bulunmaktadır. Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliğinde yapay tatlandırıcıların kullanım limitleri belirtilmiş ve sınırlandırılmıştır.

Aspartam, Asesülfam-K ve Sakkarin Tayini (HPLC-UV Metodu) - TS EN 12856

Gıdalarda “Yapay Tatlandırıcıların Tayini” için bize ulaşabilirsiniz.


Gıda Katkı Maddesi Analizleri Nasıl Yapılır?

Gıda katkı maddesi analizleri, Gıda kontrol laboratuvarlarında analiz yöntemlerinde yetkin kişiler tarafından gerçekleştirilir. Analiz metotları katkı maddesinin türüne ve miktarına göre değişkenlik gösterir. Genel olarak, analizler aşağıdaki adımları içerir:
  • Numune Hazırlığı: Analiz edilecek gıda numunesi uygun şekilde hazırlanır.
  • Ekstraksiyon: Gıda maddesinden katkı maddeleri ekstrakte edilir.
  • Ayrıştırma: Ekstrakte edilen karışımdaki katkı maddeleri ayrıştırılır.
  • Tespiti ve Miktar Tayini: Ayrıştırılan katkı maddeleri, çeşitli tekniklerle (kromatografi, spektrometri vb.) HPLC, LC-MSMS, UV Spektrofotometre gibi enstrümental cihazlar ile tespit edilir ve miktarları ölçülür.


Katkı Maddeleri Analizlerinde Neden Nanolab?

Nanolab Laboratuvarlar Grubu Olarak deneyimli personelimiz ile katkı maddeleri analizlerinde kullanılan 6 adet HPLC, 2 adet LC-MSMS, 2 adet GC-MSMS, 1 adet UV- VIS Spektrofotometre cihazlarımız ile TÜRKAK’ tan akredite olarak uluslararası geçerli yeterlilik testlerinden başarılı sonuçlar elde ederek güvenilir ve doğru sonuçlar sunmaktayız.
6310