Soğutma ve Proses Suyu Analizleri

Soğutma ve Proses Suyu Analizleri

Soğutma ve Proses Suyu Analizleri


Soğutma ve Proses Suyu Nedir?

  • Soğutma Suyu: Endüstriyel tesislerde ısıyı uzaklaştırmak için kullanılan sudur. Genellikle kapalı döngü sistemlerde veya kulelerde dolaştırılır.
  • Proses Suyu: Üretim süreçlerinde bir girdi olarak kullanılan veya doğrudan işlemde yer alan sudur. Örneğin, gıda üretiminde, kimyasal proseslerde veya enerji santrallerinde kullanılır.

Soğutma ve Proses Suyu Analizinin Önemi

  1. Ekipman Koruması: Kireçlenme, korozyon ve biyolojik büyüme, sistemlere zarar vererek arızalara yol açabilir. Düzenli analizler bu riskleri azaltır.
  2. Enerji Verimliliği: Kalitesiz su, ısı transferini olumsuz etkileyerek enerji tüketimini artırabilir. Analizler, su kalitesini iyileştirerek enerji tasarrufu sağlar.
  3. Çevre ve Yasal Uyum:Proses ve soğutma sularının çevreye salınmadan önce belirli standartlara uygun olması gerekir. Analizler, yasal düzenlemelere uyumu garantiler.
  4. Üretim Verimliliği: Proses suyu kalitesi, üretim çıktılarının kalitesini doğrudan etkiler. Sorunsuz çalışan bir sistem, üretim süreçlerini optimize eder.

Soğutma suları devir daim olarak kullanıldıkları için uygun bir kimyasal arıtma işlemlerinden geçmelidir. Bu işlemin amaçları söyle sıralanabilir:

  • Mikrobiyolojik kirlenmelerin minimuma indirilmesi
  • Isı eşanjörü izleme ve korozyonu önleme

Tüm su soğutmalı proseslerde optimum ısı transferi en önemli noktadır. ısı transferini olumsuz etkileyen unsurlar; kireç, birikinti ve biyolojik kirlenmedir. Bu etkenlerden dolayı soğutma suyu ve proses suyu sistemlerinde kireç ve birikinti önleyicilerin, korozyon inhibitörlerinin ve biyositlerin kombine olarak kullanılmalıdır.

Soğutma ve Proses Suyu İçin Önerilen Limitler

Parametre Önerilen Değer
pH 6.5 - 8.5
Toplam Sertlik 50 - 200 ppm
TDS < 1000 ppm
Klorür < 250 ppm
Sülfat < 250 ppm
Legionella Yok
 

Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak “Kazan Suyu/Soğutma Suyu/ Proses Suyu” olarak aşağıdaki parametreler analiz edilebilmektedir;


Kimyasal ve Fiziksel Analizler

Duyusal Özellikler Tayini Permanganat İndeks Tayini
pH Tayini Fosfat Tayini
Koku (Duyusal) Potasyum Tayini
Renk Tayini Sülfat Tayini
Bakır (Cu) Tayini Toplam Çözünmüş Katı Madde (TDS)
Florür Tayini Askıda Katı Madde (AKM) Tayini
Demir Tayini Toplam Sertlik Tayini
Kurşun Tayini Toplam Alkalinite Tayini
Mangan Tayini Bulanıklık Tayini
Nitrat Tayini Klorür Tayini
Nitrit Tayini Çinko Tayini


Mikrobiyolojik Analizler

Toplam Bakteri Sayımı Toplam Koliform Bakteri Sayımı (22ºC)
Toplam Koliform Bakteri Sayımı (37ºC)
6347