Soğutma ve Proses Suyu Analizleri
Endüstride kullanılan suyun en önemli işlevi soğutmadır. Soğuk su kaynaktır ve sıcak bir kaynaktan çıkarılacak ısıyı alır. Isı değişimi veya ısı transferi genellikle soğuk ve sıcak kaynak teması olmadan metalik yüzeyin üzerinde oluşur.
Soğutma suları devir daim olarak kullanıldıkları için uygun bir kimyasal arıtma işlemlerinden geçmelidir. Bu işlemin amaçları söyle sıralanabilir:
- Mikrobiyolojik kirlenmelerin minimuma indirilmesi
- Isı eşanjörü izleme ve korozyonu önleme
Tüm su soğutmalı proseslerde optimum ısı transferi en önemli noktadır. ısı transferini olumsuz etkileyen unsurlar; kireç, birikinti ve biyolojik kirlenmedir. Bu etkenlerden dolayı soğutma suyu ve proses suyu sistemlerinde kireç ve birikinti önleyicilerin, korozyon inhibitörlerinin ve biyositlerin kombine olarak kullanılmalıdır.
Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak “Kazan Suyu/Soğutma Suyu/ Proses Suyu” olarak aşağıdaki parametreler analiz edilebilmektedir;
Kimyasal ve Fiziksel analizler
Duyusal Özellikler Tayini | Permanganat İndeks Tayini |
pH Tayini | Fosfat Tayini |
Koku (Duyusal) | Potasyum Tayini |
Renk Tayini | Sülfat Tayini |
Bakır (Cu) Tayini | Toplam Çözünmüş Katı Madde (TDS) |
Florür Tayini | Askıda Katı Madde (AKM) Tayini |
Demir Tayini | Toplam Sertlik Tayini |
Kurşun Tayini | Toplam Alkalinite Tayini |
Mangan Tayini | Bulanıklık Tayini |
Nitrat Tayini | Klorür Tayini |
Nitrit Tayini | Çinko Tayini |
Toplam Bakteri Sayımı | Toplam Koliform Bakteri Sayımı (22ºC) |
Toplam Koliform Bakteri Sayımı (37ºC) |