BLOG

Alkollü İçecek Analizleri

Alkollü İçecek Çeşitleri Nelerdir? Alkollü İçecek Analizleri...

Alkollü İçecek Analizleri

Günümüzde alkollü içeceklerin üretimi ve tüketimi artmış durumdadır. Ancak özellikle alkollü içecek fiyatlarının artışı kaçak ya da sahte içki vakalarını da artırmıştır. Bu durumların önüne geçebilmek amacıyla alkollü içeceklerin de belirli test ve analizlerden geçmesi gerekmektedir.

Alkollü İçecek Çeşitleri:

- Rakı: Sadece Türkiye’de üretilen suma veya tarımsal kökenli etil alkolle karıştırılmış sumanın, 5000 litre veya daha küçük hacimli geleneksel bakır imbiklerde, anason tohumuyla (Pimpinella anisum) ikinci kez distile edilmesiyle üretilen alkollü içkidir.
- Rom: Şeker kamışı melası, şeker kamışı veya şeker kamışı suyundan elde edilen şurubun sadece alkol fermentasyonu ve hacmen en fazla % 96’ya kadar distilasyonu ile üretilen distilatın kullanılmasıyla elde edilen ve romun belirli duyusal özelliklerini taşıyan alkollü içkidir.
- Viski: Tahıl mayşelerinin, malt içeriğindeki diastaz enzimi ve/veya diğer doğal enzimlerle şekerlendirilmeleri, mayayla fermentasyonu ve kullanılan hammaddenin tat ve kokusuna sahip olması için hacmen en fazla % 94,8 alkole kadar distilasyonuyla elde edilen distilatın, en az üç yıl süreyle, kapasitesi 700 litreyi geçmeyen ahşap fıçılarda olgunlaştırılması sonucu elde edilen alkollü içkidir.
- Kanyak: Sadece şarabın veya distilasyon için kuvvetlendirilmiş şarabın, hacmen en fazla % 86’ya kadar distilasyonundan veya şarap distilatının hacmen en fazla % 86’ya kadar ikinci kez distilasyonuyla üretilen distilattan elde edilen distile alkollü içkidir.
- Brendi: Doğrudan kanyaktan veya kanyağın son ürünün hacmen % 50’sini geçmeyecek miktarda, hacmen en fazla % 94,8’e kadar distile edilmiş şarap distilatıyla harmanlanmasından elde edilen distile alkollü içkidir.
- Cin: Duyusal olarak uygun tarımsal kökenli etil alkolün Türk Gıda Kodeksinde yer alan doğal ve/veya doğala özdeş aroma maddeleri katılarak aromalandırılmasıyla elde edilen ardıç tadı baskın olan içkidir.
- Votka: Tarımsal kökenli etil alkolün hammaddesinin rektifikasyonu veya aktif kömür filtrasyonu ve ardından direkt distilasyonu veya eşdeğer işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen distile alkollü içkidir.

Alkollü İçkilerde Gerçekleştirilen Analizler:

- Organoleptik Analizler
- Karbondioksit (CO2) Tayini
- Alkol Miktarı (Hacmen) Tayini (Alcoholyzer Cihazı)
- Metil Alkol Tayini
- Kükürt Dioksit Analizi SO2
- Suni Boya Aranması
- Şeker Tayini
- Natamisin Tayini
- Kurşun Tayini
- Okratoksin A Tayini
- Bağıl Yoğunluk Tayini
- Renk Tayini

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300