BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Özellikle çocuk beslenmesinde önemli bir yere sahip olan meyve suyu kahvaltı da tüketilmesi gereken bir içecek olarak görülmektedir. Günümüzde marketten en fazla satın aldıklarımız arasında…
Peki satın aldığımız meyve sularında meyve oranı nedir?
Meyve suyu; “Türk Gıda Kodeksi Meyve Suyu ve Benzeri Ürünler Tebliği” kapsamında; sağlam, olgun, taze veya soğukta ya da dondurularak muhafaza edilmiş, tek meyvenin veya daha fazla meyve karışımının yenilebilir kısımlarından elde edilen, elde edildiği meyve ve meyvelerin karakteristik renk, aroma ve tadına sahip, fermente olmamış ancak fermente olabilen ürün olarak tanımlanmaktadır.
Türk Gıda Kodeksi tarafından 4 gruba ayrılmıştır.
Meyve Suyu: İçerdiği meyve oranı %100
Meyve Nektarı: İçerdiği meyve oranı %25-99
Meyveli İçecek: İçerdiği meyve oranı %10-24
Meyve Aromalı İçecek: İçerdiği meyve oranı %1-9
Meyve suları doğrudan meyveden elde edilmektedir. Ayrıca konsantresinin daha önce uzaklaştırılan miktarda ve meyve suyunun ana bileşimini ve kalite özelliklerini önemli ölçüde etkilemeyen, içilebilen özellikteki su ile seyreltilmesi ve konsantrasyon sırasında ayrılan uçucu aroma maddelerinin katılması ile de hazırlanabilmektedir.
Meyve nektarı ise; meyve oranı %25-99 olacak şekilde meyve suyu konsantresi, meyve suyu, meyve püresi konsantresi, meyve püresi veya bunların karışımı ile hazırlanabilen fermente edilmemiş ürünlerdir.
Meyve içeceği; meyve oranı %10-24 arasında değişen içilebilen su, tatlandırıcı, asit ve izin verilen miktarlarda katkı maddeleri içeren meyve suyu konsantresi, meyve suyu, meyve pulpu konsantresi, meyve pulpu ve meyve şurubu ile hazırlanabilen ürünlerdir.
Meyve suyu dışında meyvelerden elde edilebilen ürünler;
- Meyve suyu konsantresi: meyve suyundaki doğal suyun hacmin %50 oranına kadar azaltılacak şekilde uçurulması ile elde edilen üründür.
- Meyve püresi (pulpu): Meyvelerin kabuk, çekirdek gibi yenilmeyen kısımlarının ayrılması ve mekanik olarak ufalanması ile elde edilen üründür.
- Meyve pulpu konsantresi: Meyve pulpundaki doğal suyun hacmin %50 oranına kadar azaltılacak şekilde uçurulması ile elde edilen üründür.