Alerjen Testleri
Gıda alerjisi; bağışıklık sisteminin belirli gıdalara karşı gösterdiği aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır. Gıdalarda bulunan alerjen maddelerin insan sağlığını olumsuz etkilemesi nedeniyle gıda güvenliği açısından da tehlike olarak kabul edilmektedir.
Çoğunlukla yumurta, fıstık, inek sütü, balık vb. gıdalar alerjik reaksiyona neden olurlar. Gıda alerjisi olan insanların bu gıdaları tüketmesi gibi durumlarda hayati tehlike oluşturan alerji reaksiyonların oluşması tetiklenebilir.
Türk Gıda Kodeksi'nde Gıda Maddelerinin Genel Etiketleme ve Beslenme Yönünden Etiketleme Kuralları Tebliği'nde yer alan EK-8’de etikette belirtilmesi zorunlu bileşenlerden bazıları şu şekildedir:
- Gluten İçeren Tahıl Ürünleri ( Buğday, Çavdar, Arpa, Yulaf, Kılçıksız Buğday)
- Kabuklular ve Ürünleri
- Yumurta ve Ürünleri
- Balık ve Ürünleri
- Yerfıstığı ve Ürünleri
- Soya Fasulyesi ve Ürünleri
- Süt ve Süt Ürünleri (Laktoz Dahil)
- Fındık, Fıstık ve sert kabuklu meyveler
- Kereviz ve Ürünleri
- Hardal ve Ürünleri
- Susam Tohumu ve Ürünleri
Bu bileşenler etikette açıkça belirtilmek zorundadır.
Alkollü içeceklerde dahil olmak üzere tüm gıda ürünlerinin etiketlerinde belirtmek amacıyla ya da doğruluğunu kontrol etmek için alerjen maddelerin varlığının tespit edilmesi önemlidir.
Türkiye’nin birçok yerinde hizmet veren laboratuvarlarımızda TÜRKAK akreditasyonu ile ilgili yasal düzenlemelere ve standartlara uygun bir şekilde yumurta proteini, fıstık proteini, süt proteini, fındık proteini, soya aranması, kükürtdioksit miktarının belirlenmesi gibi analizler “Gıdalarda Alerjen Tayini” kapsamında gerçekleştirilmektedir.