Domateste Likopen Tayini: Besin Değeri ve Sağlık Faydaları
Likopenin tek görevi renk vermek midir? İnsan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir?
Likopen Nedir?
Günümüzde sağlıklı beslenmenin önemi arttıkça antioksidan tüketimi de aynı ölçüde artmıştır. Meyve ve sebzeler antioksidan bileşiklerinin ana kaynağıdır. Son zamanlarda da dikkat çeken ve yapılan çalışmalar ile güçlü bir antioksidan olduğu ispatlanmış diğer bir madde de likopendir.
Likopen domates, greyfurt, karpuz gibi birçok meyve ve sebzede bulunan bir pigmenttir. Ancak likopen yalnızca renk veren bir madde değildir. Likopen antioksidan ve antikarsinojenik etkiye sahip, detoks yapıcı etkisi olan bir maddedir.
Likopen Nerelerde Bulunur?
Likopen en fazla sofralarımızdan eksik olmayan, taze olarak tüketilebildiği gibi ketçap, salça, soyulmuş veya dilimlenmiş konserveler halinde de tüketilebilen domateste bulunur. Likopen, domateste bulunan pigmentlerin %83’ ünü oluşturur.
Yüksek likopen içeriğine sahip ürünlerin tüketilmesi ile göğüs, rahim, karaciğer, prostat kanseri, LDL kolesterolü gibi hastalıkları önlemesi nedeniyle kalp damar hastalıkları, Alzheimer, cilt sorunları gibi sağlık sorunlarının önüne geçilebilmektedir.
Likopen içeriğine sahip karpuz, sebze suları ve domates ürünlerinin test edildiği bir çalışmada en fazla likopen içeriğine sahip ürünün domates konservesi olduğu saptanmışken, en fazla antioksidan etkiye sahip ürün domates çorbası olarak tespit edilmiştir.
Yapılan diğer çalışmalarda yüksek sıcaklıklarda kurutulan domateslerde likopen kaybının %2-3 gibi önemsiz bir oran olduğu ve antioksidan etkinin de kurutulmuş domateste diğer domates ürünlerine göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Genelde ısıl işlem görmüş üründe besin kaybı yaşanacağı düşüncesi yaygın olsa da bu durum likopen için geçerli değildir. Likopenin biyoyararlılığı ve besin kalitesi, ürünün işlenmesi sırasında enzimatik reaksiyonlar nedeniyle artmaktadır.
Likopenin faydaları gün geçtikçe daha fazla bilinmekte ve sağlıklı beslenme adına likopen içeren ürünlerin tüketimi artmaktadır. Günlük beslenmemizde yer vermemiz gereken bu ürünler özellikle gelişme çağında bireyler için önem taşımaktadır.
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Balıkta Histamin Analizi kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Tavuk Eti Ürünlerinde Amonyak Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.