BLOG

Sütte Sodyum Karbonat Analizi: Nedir, Neden Yapılır ve Analiz Yöntemleri

Sodyum Karbonat Nedir? Sütte Sodyum Karbonat Analizi Neden Yapılır?

Sütte Sodyum Karbonat Analizi: Nedir, Neden Yapılır ve Analiz Yöntemleri

Sodyum Karbonat Nedir?

Sodyum karbonat (Na₂CO₃), halk arasında "soda" veya "çamaşır sodası" olarak bilinmektedir. Beyaz renkli, suda çözünür bir tuz olan sodyum karbonat, endüstride temizlik ürünlerinden cam yapımına kadar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Özellikle süt ürünlerinde istenmeyen bir katkı maddesi olarak karşımıza çıkar. 

Sütte Sodyum Karbonat Analizi Neden Yapılır?

Süt ürünlerinde taklit ve tağşiş olarak süte su katılması, bitkisel yağ ilavesi, nişasta ve jelatin eklenmesi gibi farklı çeşitlerde yapılabilir. Sütte sodyum karbonat analizi yapılmasının başlıca nedeni de süt ürünlerinde yapılan taklit ve tağşişi tespit etmektir. Sodyum karbonat kullanımının amacı, sütün pH seviyesini yükselterek tazeliğini artırmaktır. Bunun yanı sıra, sodyum karbonat eklenmiş süt, bozulmuş sütü maskelemek veya süte su katıldıktan sonra pH dengesini tekrar sağlamak için kullanılabilir. Bu durum, tüketiciyi yanıltmak ve ürün kalitesini düşürmek anlamına gelir. Özelikle yaz aylarında sütün işlenme esnasında pıhtılaşmasını önlemek amacıyla ve soğuk suda çözünmesi, ucuz olması da tercih sebebidir.

Sütte sodyum karbonatın varlığı şu nedenlerle analiz edilir:

  1. Kalite Kontrolü: Süt ve süt ürünlerinin saflık ve doğallığını kontrol amaçlı testler kalite kontrol açısından önemlidir, sodyum karbonat gibi katkı maddelerinin varlığını tespit etmek için gereklidir.
  2. Yasal Düzenlemelere Uygunluk: Sütte katkı maddesi olarak sodyum karbonat kullanımı birçok ülkede yasalarla sınırlandırılmıştır. Bu nedenle, düzenleyici kurumlar, süt ürünlerinin mevzuata uygun olup olmadığını denetler.
  3. Tüketici Güvenliği: Sodyum karbonatın aşırı miktarda tüketilmesi, sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle, süt ürünlerinin güvenli tüketim standartlarına uygun olduğundan emin olmak için analiz yapılır.
Yararları dışında sütte sodyum karbonat kullanılması nedeniyle pıhtılaşmanın gecikmesi bazı süt ürünleri üretiminde problemlere neden olabilir. Peynir üretiminde kullanılan sütte sodyum karbonat varsa kullanılan starter kültürden istenilen asitlik düzeyi sağlanamaz. Aynı zamanda proteoliktik bakteriler için elverişli ortam oluşturur.

Süt ürünlerinin üretiminde problemlere neden olabilen sodyum karbonat kullanımı, süt analizi ile öncesinden tespit edilebilir ve önlem alınabilir.

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Sütte Sodyum Karbonat Analizi kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Taklit ve Tağşiş Analizleri konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                  

Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.

En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300