BLOG

T-2/HT-2 Tayini

T-2/HT-2 Tayini

T-2/HT-2 Tayini

Fusarium, Stachybotry, Trichothecium, Kerticimosporium, Cephalosporium ve Cylindrocarpen mantarlarının sekonder metabolitleri ile meydana gelen “Trikotessenler” dikkat edilmesi gereken mikotoksinlerdir. Uygun sıcaklık ve nem ortamında kolaylıkla gelişirler.

T-2 ve HT-2 de bu grup içerisinde yer alan önemli mikotoksinlerdir. T-2, en yüksek toksisiteye sahip A tipi bir trikotesendir. Toksisitesi nedeniyle kemik iliği hücrelerini azalttığı ve protein ile DNA sentezini inhibe ettiği tespit edilmiştir.

T-2 toksini karaciğer ve böbrek hasarına neden olduğu gibi cilt ve mukozada soyulmalara da neden olmaktadır. En fazla hububat ve bakliyatlarda bulunur. Saklama ya da normal pişirme şartlarında yapılarını korurlar.

T-2 ve HT-2 mikotoksinleri genellikle birlikte değerlendirilirler. Çünkü T-2 toksini kolaylıkla HT-2 toksinine metabolize edilebilir. Birçok hayvan üzerinde çeşitli olumsuzluklara neden olurlar. Genel olarak süt sığırları, kümes hayvanları etkilenmektedir. 2024/1038 sayılı değişiklikle beraber AB 2023/915 sayılı “gıdalarda bazı bulaşanlar için maksimum limit belirlenmesi”  tüzüğünde yapılan değişiklik ile  T-2 and HT-2 toksinleri bulaşanlar mevzuatına eklenmiştir.

Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarı olarak birçok gıda numunesinde T-2/HT-2 Tayini gerçekleştirmekteyiz.

6300