BLOG

Toplam Şeker, İnvert Şeker, Sakkaroz Analizi

Toplam Şeker, İnvert Şeker, Sakkaroz Testi

Toplam Şeker, İnvert Şeker, Sakkaroz Analizi

Günlük yaşam içerisinde insanlar tarafından tüketilen yiyeceklerin % 96’sı ,şeker ihtiva eden ürünlerdir. Şekerin moleküler yapısı ve ürün içerisinde bulunan şeker miktarı çeşitli analiz yöntemleri ile tayin edilmektedir.

Meyve, sebze ve ürünlerinin belirli bir yöntemle elde edilen indirgen şeker ve sakkarozun toplamı, gıda maddelerinin toplam şeker içeriğini ifade eder. Şeker tayin işlemlerindeki tüm yöntemlerin temeli şekerlerin indirgen özelliğine bağlıdır.

Tüm monosakkaritler indirgen özelliktedir. Bazı disakkaritler kendilerini oluşturan monosakkaritleri nedeniyle laktoz ve maltoz gibi indirgen özellik gösterebilir ya da sakkaroz gibi indirgen özellik göstermeyebilir. Bu durumda sakkaroz miktarı belirlenirken önce invert şekere dönüştürülürler, sonrasında sakkaroz miktarı belirlenmektedir.

Glikoz, fruktoz ve sakkaroz miktarlarının her biri enzimatik, titrimetrik yöntemlerle ayrı ayrı tespit edilebilir.

Şeker tayininde kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir.

- Volumetrik yöntem
- Gravimetrik yöntem
- Enstrümental yöntem

Bu yöntemlerden en fazla volumetrik yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntem kapsamındaki metotlar şu şekildedir:

- Lane-Eynon Metodu
- Luff Schoorl Metodu
- Bertrand Metodu

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300