BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Gliserinin yağ asitleriyle birleşmesi sonucu meydana gelmiş organik bileşiklere yağ denir. Yağlar yalnızca beslenme açısından değil gıdanın duyusal kalitesi üzerinde de son derece etkilidir.
Yağ analizi yapılırken, yağ ile birlikte yağda çözünen tüm yağ benzeri bileşiklerde tayin edildiği için yapılan işleme ham yağ analizi veya lipit analizi de denilmektedir.
Gıdalarda yağ tayini yapılmasının nedenleri;
- Yağ miktarları bazı meyve ve sebzelerde olgunluk göstergesidir.
- Yağlı tohumlarda ve süt ürünleri gibi bazı gıda ürünlerinde yağ miktarı ticari değerin belirlenmesinde önemlidir.
- Gıdaların raf ömrünün belirlenmesinde önemli rol oynar.
- Gıdaların genel bileşiminin belirlenmesi ve standartlara uygunluğunun tespit edilmesi için yağ tayini önemlidir.
- Gıda etiketinde yer alan yağ miktarının sağlamasının yapılması açısından önemlidir.
- İşlenmiş gıdalarda taklit ya da tağşişin belirlenmesi açısından analiz edilmektedir.
Yağ tayini için farklı metotlar kullanılmaktadır.
- Ekstraksiyon Yöntemleri
- Fiziksel Özelliklere Dayanan Ölçümler
- Işınsal Metotlarla Yapılan Yağ Tayinleri
- Formülle Hesaplama Metodu