Gıdalarda Mineral Analizleri: Yöntemler ve Uygulamalar
Gıdalarda Gerçekleştirilen Mineral Tayini…
Mineral Nedir?
Mineraller, gıdalarda bulunan ve vücutta çeşitli fizyolojik işlevleri yerine getiren inorganik bileşiklerdir. Kalsiyum (Ca), fosfor (P), magnezyum (Mg), potasyum (K), sodyum (Na), demir (Fe), çinko (Zn), bakır (Cu), selenyum (Se), iyot (I) önemli minerallerdir.
Gıda ürünlerinin mineral değerleri besleyiciliği açısından önemli bir yere sahiptir. Mineraller doğal olarak oluşan, katı haldeki inorganik mikro besin öğeleridir. İnsan vücudunun fonksiyonlarının çalışması, düzenlenmesi, büyüme ve gelişmesinde rol oynar.
Mineraller, insan vücudunda %4 gibi küçük bir kısmını kapsamaktadır. Ancak merkezi sinir sistemi ile enzimlerin düzenli çalışması ve kemik yapısı üzerinde etkilidir. Vitaminler ve mineraller, vücudun düzenli çalışması için gerekli olan enzimler ve koenzimler için esansiyel rol oynamaktadır. Vitaminler fonksiyonlarını tam olarak gerçekleştirebilmesi için minerallere ihtiyacı vardır. Bu nedenle vücutta mineral eksikliği, vitamin eksikliğine göre daha fazla zarara neden olur.
Minerallerin Görevleri Nelerdir?
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır.
- Sinir hücrelerini yapılandırır.
- Vücuttaki suyun düzenini sağlar.
- Vücutta şeker dengesini sağlar.
Gıdalarda Mineral Analiz Yöntemleri
- Alev Emisyon Spektrometri (AES): Hızlı, yüksek hassasiyet sağlar ve çok çeşitli mineraller için uygundur.
- Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi (AAS): Yüksek hassasiyet ve spesifik mineral tayininde kullanılır.
- Çökelme Yöntemi: Numunenin özel çözücüler ile karıştırılarak mineraller çökeltilmesi, çökelti filtrasyon ile ayrıştırılması ve mineral içeriği analiz edilmesi yöntemiyle gerçekleştirilir.
- Yıkama Yöntemi: Numune belirli bir çözücüyle yıkanır ve mineraller çözülür. Çözücü içerisindeki mineral miktarı analiz edilerek sonuç elde edilir.
- Nükleer Manyetik Rezonans (NMR): Yüksek hassasiyet ve spesifik mineral tayini için uygundur.
- İyon Kromatografi (IC): Yüksek doğruluk ve hassasiyet sağlar. Numune, özel bir kromatografide analiz edilir ve öinerallerin iyonik formda analizi yapılır.
Mineral miktarının tayini özellikle gıda ürünlerinin etiketleme aşamalarında ya da etikette bulunan değerlerin doğrulanması açısından önemlidir.
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıdalarda Mineral Analizleri kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Vitamin Analizleri konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.