BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Gıda ürünlerinin mineral değerleri besleyiciliği açısından önemli bir yere sahiptir. Mineraller doğal olarak oluşan, katı haldeki inorganik mikro besin öğeleridir. İnsan vücudunun fonksiyonlarının çalışması, düzenlenmesi, büyüme ve gelişmesinde rol oynar.
Mineraller, insan vücudunda %4 gibi küçük bir kısmını kapsamaktadır. Ancak merkezi sinir sistemi ile enzimlerin düzenli çalışması ve kemik yapısı üzerinde etkilidir.
Vitaminler ve mineraller, vücudun düzenli çalışması için gerekli olan enzimler ve koenzimler için esansiyel rol oynamaktadır. Vitaminler fonksiyonlarını tam olarak gerçekleştirebilmesi için minerallere ihtiyacı vardır. Bu nedenle vücutta mineral eksikliği, vitamin eksikliğine göre daha fazla zarara neden olur.
Mineraller genel olarak;
- Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücut direncini artırır.
- Sinir hücrelerini yapılandırır.
- Vücuttaki suyun düzenini sağlar.
- Vücutta şeker dengesini sağlar.
Mineral maddelerin (Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Fosfor, Magnezyum, Demir, Bakır, Çinko, Kobalt, Krom, Nikel, Mangan, Selenyum) tayininde gerçekleştirilen genel prosesür, ürün yapısına göre yaş yakma, kuru yakma, mikrodalga çözünürleştirme işlemlerinden sonra Atomik Absorbsiyon Spektrofotometresi ile sonuç elde edilmesine dayanır.
Mineral miktarının tayini özellikle gıda ürünlerinin etiketleme aşamalarında ya da etikette bulunan değerlerin doğrulanması açısından önemlidir.