BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Gıdalarda kirletici maddeler olarak da bilinen 3-Monokloropropan-1,2-diol (3-MCPD), 2-monokloropropan-1,3-diol (2-MCPD) ve glisidol sıvı ve katı yağların yüksek sıcaklıkta veya klorür içeren tuzların varlığında rafinasyon işlemi sırasında ortaya çıkabilir. Yapılan çalışmalar sonucu kanserojen olarak sınıflandırılan maddelerin analizinin önemi giderek artmaktadır.
MCPD-esterleri için tolere edilebilir günlük alım Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) göre 0,8 µg/kg vücut ağırlığı olarak belirlenmiştir.
MCPD-esterlerinin belirlenmesi çeşitli analiz yöntemleri mevcuttur. Genel olarak iki grupta incelenebilir:
• LC-MS/MS kullanılarak doğrudan analiz
• GC-MS ile dolaylı analiz
Margarinlerde ve bitkisel yağlarda bulunabileceği gibi ekmek, bisküvi ve malt bazlı gıda bileşenlerinde bulunabilen 3-Monokloropropan-1,2-diol (3-MCPD), 2-monokloropropan-1,3-diol (2-MCPD) ve glisidol maddeleri analiz edilebilir.