BLOG

3-MCPD Tayini

3-MCPD Tayini

3-MCPD Tayini

Yenilebilir bitkisel yağlar, tohumlardan, meyvelerden, sert kabuklu yemişlerden, baklagillerden ve bitki özlerinden üretilmektedir. Gıda sektöründe lezzetini, rengini ve kokusunu değiştirmek, lezzet çeşitlendirmek ve pişirme işlemi sırasında tokluk hissini zenginleştirmek için kullanılmaktadır. Ancak bitkisel yağların stabilitelerini ve kalitelerini arttırmak için rafinasyon başta olmak üzere çeşitli işlemlerden geçer.

3-MCPD (3-monokloropropan-1,2-diol) ve esteri, yüksek sıcaklıkta işlenen yağ bazlı ürünlerde meydana gelebilen gıda toksik maddeleri olarak sınıflandırılırlar. 3-MCPD, Grup 2B yani insanlarda kansere yol açma potansiyeli nedeniyle olası insan kanserojenidir. Palm yağı ve diğer yenilebilir bitkisel yağlarda 3-MCPD kontrol edilmektedir. Daha önce yapılan çalışmalarda tahıllar, et ürünleri, bebek maması, soya soslarında tespit edilmiştir. Gıda güvenliği ve kalite tespitinde önemli bir işlemdir.

6300