BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
AB, Gıda Katkı Maddelerine İlişkin Yeni Düzenlemeler Getiriyor.
Gıda güvenliğini artırmak amacıyla tartarik asit ve türevleri gibi bazı gıda katkı maddelerinin kullanım koşullarının yeniden düzenlenmesi için Avrupa Komisyonu tarafından kapsamlı bir adım atıldı. Genel olarak Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan son değerlendirmeler ile kamuoyuna yapılan çağrılar göz önünde bulundurularak, bu katkı maddeleri için yeni standartlar belirleniyor.
Tartarik Asidin Gıda Katkı Maddesi Olarak Sınıflandırılması;
Tartarik asit (L(+)-) (E 334), sodyum tartaratlar (E 335), potasyum tartaratlar (E 336), sodyum potasyum tartarat (E 337) ve kalsiyum tartarat (E 354) gıda katkı maddeleri, ) 1333/2008 sayılı Tüzük (EC) uyarınca kullanımına izin verilen maddelerdir. Tüzüğün Ek II, Kısım C'sinde Grup I'de yer alan bu katkı maddeleri quantum satis'te kullanım için yetkilendirilmiştir.
Genel olarak 'kabul edilebilir günlük alım miktarı belirtilmemiş' veya en son risk değerlendirmesinde 'sayısal bir kabul edilebilir günlük alım miktarına gerek olmadığı' sonucuna varılan Tartarik Asit için Avrupa Birliği yeni düzenlemelere gitmiştir.
EFSA'nın Değerlendirmesi
Düzenleme kapsamındaki gıda katkı maddeleri; tartarik asit (L(+)-) (E 334), sodyum tartaratlar (E 335), potasyum tartaratlar (E 336), sodyum potasyum tartarat (E 337) ve kalsiyum tartarat (E 354). EFSA 11 Mart 2020 tarihinde söz konusu katkı maddelerinin yeniden değerlendirilmesine ilişkin bir bilimsel görüş yayınladı. Böylece kabul edilebilir günlük alım miktarı (ADI), tartarik asit-tartratlar için günde 240 mg/kg vücut ağırlığı olarak yeni bir grup belirlendi.
Yeni Düzenlemeler ve Kullanım Koşulları
19 Ocak 2021 tarihinde Avrupa Komisyonu tarafından gıda katkı maddelerinin kullanımına ilişkin veri toplamak amacıyla bir kamu çağrısı başlatıldı ve gıda işletmecileri tarafından tartarik asit ve türevlerine dair teknik verileri sunmaları istendi. EFSA tarafından yayımlanan görüş ve teknik veriler toplanarak Avrupa Birliği tarafından yeni düzenlemeler getirilmesi kararlaştırıldı.
Uluslararası Standartlara Uyum
Bu katkı maddelerinin Grup I’den çıkarılmasını ve yeni bir grup oluşturulmasını kararlaştırdı. Bu değişiklikler, 2022/2104 sayılı Yetkilendirilmiş Yönetmelik (AB) ile uyumlu olacak şekilde düzenlenecek.
Gıda Güvenliğinde Yeni Bir Dönem
Yapılan değişiklikler ile gıda güvenliğinin artırılması, tüketici sağlığının korunması, Tartarik asit ve türevlerinin kullanım koşullarını güncelleme ve teknik standartlara uyumunun sağlanması amaçlanmaktadır. Böylece gıda katkı maddelerinin güvenli kullanımı da garanti altına alınmış olacak.
Düzenleme İle Limiti Değişen Ürünlerin Listesi;
• Fermantasyondan sonra ısıl işlem görmüş aromalandırılmamış fermente süt ürünleri
• İçecek beyazlatıcıları dahil süt ürünleri analogları
• Sürülebilir ürünler dahil diğer katı ve sıvı yağ emülsiyonları ve sıvı emülsiyonlar
• Konserve veya şişelenmiş meyve ve sebzeler
• Meyve ve sebze müstahzarları
• Reçel, jöle ve marmelatlar ve tatlandırılmış kestane püresi
• Diğer benzer meyve veya sebze sürülebilir ürünleri
• Nefes tazeleyici mikro tatlılar dahil diğer şekerlemeler
• İşlenmiş patates ürünleri
• Sakız
• Meyve bazlı dolgular hariç dekorasyonlar, kaplamalar ve dolgular
• Taze makarna, Önceden pişirilmiş taze makarna
• Patates Gnocchi
• Ön pişirilmiş veya işlenmiş tahıllar
• Ekmek ve rulolar
• Hafif fırıncılık ürünleri
• Isıl işlem görmüş et ürünleri
• Yumuşakçalar ve kabuklular dahil işlenmiş balık ve balıkçılık ürünleri
• Toz formunda sofra üstü tatlandırıcılar
• Tabletlerdeki sofra üstü tatlandırıcılar
• Baharatlar ve çeşniler
• Hardal
• Çorbalar ve et suları
• Soslar
• Salatalar ve tuzlu sandviçlere dayalı sürülebilir ürünler
• Protein ürünleri
• Bebekler ve küçük çocuklara yönelik işlenmiş tahıl bazlı gıdalar ve bebek mamaları
• Aromalandırılmış içecekler
• Aromatize şaraplar
• Aromatize şarap bazlı içecekler
• Aromatize şarap ürünü kokteylleri
• Patates, tahıl, un veya nişasta bazlı atıştırmalıklar
• Gıda takviyeleri
FİYAT TEKLİFİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.