BLOG

Aflatoksin M₁ Tayini

Aflatoksin M₁ Tayini

Aflatoksin M₁ Tayini

Aflatoksinler, tüm dünyada doğal olarak bulunan belirli mantar (küf) türleri tarafından üretilen zehirli maddelerdir. Aflotoksin ile kontamine olmuş yemlerin ya da gıdaların uzun süreli olarak tüketilmesi ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır:

• Aflatoksinler güçlü kanserojenlerdir ve tüm organ sistemlerini, özellikle karaciğer ve böbrekleri etkileyebilir. Karaciğer kanserine neden olurlar ve diğer kanser türleriyle bağlantılıdırlar. Hepatit B virüsü (HBV) ile enfeksiyon varlığında önemli ölçüde artar.
• Aflatoksinler bakterilerde mutajeniktir (DNA'yı etkiler), genotoksiktir ve çocuklarda doğum kusurlarına neden olabilir.
• Bu veriler henüz doğrulanmamasına rağmen, çocuklar bodurlaşabilir, çünkü diğer faktörler de büyümede duraksamalara katkıda bulunur.
• Aflatoksinler immünosupresyona neden olur, bu nedenle enfeksiyöz ajanlara (örn. HIV, tüberküloz) karşı direnci azaltabilir.

Yukarıda belirtilen sağlık sorunları göz önüne alındığında birçok gıdada “Aflotoksin Analizi” gerçekleştirilmektedir. Aflotoksin analizi gerçekleştirilecek gıdalar genel olarak şunlardır:

• Yerfıstığı
• Ağaç yemişleri
• Mısır
• Pirinç
• İncir ve diğer kuru gıdalar
• Baharatlar
• Ham bitkisel yağlar
• Kakao çekirdekler

MİKOTOKSİN ANALİZKERİ İÇİN TEKLİF ALINIZ.

6300