BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Aflotoksinler, hasat öncesi tarlada, hasat zamanı veya hasat sonrası depolama alanlarında mantarların (fungus) gelişmesi sonucu oluşan mikotoksinlerden biridir. Aflotoksin çoğunlukla şu gıdalarda gelişir ve analiz edilir:
- Kuru meyveler
- Yağlı kuru meyveler
- Baharatlar
- Tahıllar
- Süt ve süt ürünleri
Gıdalar dışında hayvan yemlerinde de gelişmekte ve aflotoksin içeren yemlerin hayvanlar tarafından tüketilmesi ile o hayvanlardan elde edilen gıdalara da geçmektedir. Gıdalarda aflatoksin analizleri ile tüketicilere ulaşması önlenerek birçok sağlık riskinin de önüne geçilmiş olur.
Aflotoksinni insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri şunlardır:
- Karaciğer hastalıkları (hepatatoksik, hepatokarsinojenik)
- Kanserojen ve teratojenik etkiler
- Kanamalar (bağırsaklar, böbrekler)
- Bağışıklık sistemine baskı
Yukarıdaki sağlık sorunları da göz önüne alındığında gıdalarda aflotoksin ve diğer mikotoksinlerin analiz edilmesi önemli bir test parametresi olduğunu göstermektedir.