BLOG

Gıda ve Yemlerde Aflatoksin B1 Tayini: Çeşitleri ve Etkileri

Gıda ve Yemlerde Aflatoksin B1 Tayini: Çeşitleri ve Etkileri

Gıda ve Yemlerde Aflatoksin B1 Tayini: Çeşitleri ve Etkileri

Aflotoksin Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Aflotoksinler, Aspergillus flavus ve A. Parasiticus gibi mantarların sekonder metabolitleridir. İnsan sağlığı açısından zararlı olan bu aflotoksinlerin en önemlileri Aflotoksin B1, Aflotoksin B2, Aflotoksin G1, Aflotoksin G2 olarak sıralanabilir. Pirinç, yer fıstığı, mısır unu ve soya fasulyesi unu gibi tahıl ürünlerinde bulunabilir.


Aflotoksin B1 ve Etkileri

Çoğunlukla tropikal ve subtropikal iklim bölgelerinde, sulak alanlarda ve yüksek sıcaklıklarda bulunan ve tahıl ve hububat gibi gıdalara bulaşabilen insanların ve hayvanların maruziyetine yol açabilen bir mikotoksindir. Aflotoksin B1 (AFB1), düşük molekül ağırlığında, kimyasal olarak kararlı ve otoklavlama, kaynatma, pişirme ve fermantasyon gibi termal işlemlere karşı dayanıklıdır.

Gıda ve yemlerle kontamine olmuş Aflotoksin B1 insan ve hayvan sağlığını tehdit eder. Aflotoksin B1 toksisitesi bağışıklık sistemini etkileme derecesinden, IARC (Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı) kapsamında kanserojen (Grup 1) olarak sınıflandırılan teratojenik, mutajenik ve karsinojenik aktivitelerin indüklenmesine kadar değişiklik gösterebilir. Direkt gıdalarla alınabildiği gibi hayvan yemleri ile hayvanlara ve et, süt ve süt ürünleri, yumurta ile de insanlara geçebilir.

 

Aflotoksin B1 Analizi

Gıdalarda ve yemlerde Aflotoksin B1 analizi ile gıda güvenliği, ilgili yönetmelik ve yasalara uygunluk, üretim alanlarının durumu kontrol altında tutulabilir. Aflotoksinler insan ve hayvan için güçlü toksinlerdir. 1 ila 10 mg/kg vücut ağırlığı arası öldürücü dozdur. Bu nedenle gıda ve yemlerde analiz edilmesi önemlidir.

Gıda ve yemlerde maksimum kalıntı seviyesinin takip edilebilmesi için AFB1 tespiti gerekir. Avrupa Birliği'nde bir dizi gıdadaki aflatoksin B1 ve toplam aflatoksin (aflatoksin B1 + G1 + B2 + G2) için maksimum seviyeler “Komisyon Tüzüğü (EC) No 1881/2006, 19 Aralık 2006” ve güncelleme “AB Komisyonu Tüzüğü No 165/2010” ile belirlenmiştir.

Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak Gıdalarda Ve Yemlerde Aflotoksin B1 Analizi konusunda uzman ve yetkili ekibimizle hizmet vermekteyiz. Aynı zamanda Peynirde Aflatoksin Tespiti hakkındaki yazımızı da okuyabilirsiniz. 

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300