BLOG

Antioksidan Tayini

Antioksidan nedir?
Antioksidan kapasitesi yüksek gıdalar neden tüketilmelidir?

Antioksidan Tayini

Antioksidan, vücutta gerçekleşen kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşabilen serbest radikalleri etkisiz hale getirebilen maddelerdir. Çevre kirliliğine neden olan egzoz ve baca dumanları, ilaç artıkları, havadaki kimyasal maddeler, gıdalardaki katkı maddeleri antioksidan ihtiyacımızı gün geçtikçe artırmaktadır.

A, E, C vitaminleri, Selenyum, Beta karoten, Flavonoidler, Çinko, Likopen en bilinen antioksidanlardandır. Antioksidanlar yapay olarak bazı gıda maddelerine ilave edilirler. Ancak sağlıklı beslenme için sebze ve meyvelerden doğal antioksidan almak büyük önem taşır.

Antioksidan etkiye sahip bazı gıdalar:
- Biberiye, kekik, adaçayı, karanfil, karabiber, zerdeçal gibi aromatik bitkiler
- Yaban mersini, çilek, ahududu, kayısı, goji berry gibi meyveler
- Ispanak, pancar, enginar, lahana, havuç gibi sebzeler
- Fındık, ay çekirdeği, badem, yer fıstığı gibi kuruyemişler

Antioksidanların kanser oluşumunu engelleme, cildi canlandırma, eklem ve kas rahatsızlıklarına karşı koruma, beyin fonksiyonlarını artırma, sinir sistemini koruma gibi birçok faydası bulunmaktadır.

ANTİOKSİDAN TAYİNİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300