BLOG

Antioksidan Ve Gallatların Tayini

Antioksidan Ve Gallatların Tayini

Antioksidan Ve Gallatların Tayini


Daha çok fenolik bileşikler olan antioksidanlar, gıdalara lipid oksidasyonun önlemek için eklenmektedir. Lipid oksidasyonu gıdalarda lezzeti ve tadı bozan maddeler oluşmasına neden olur ve antioksidan kullanımı ile bu durumun önüne geçilebilir. Kısaca antioksidanlar, oksijen ile reaksiyona girerek  gıdalardaki olumsuz etkileri önlemek için kullanılan maddelerdir.

Antioksidanlar genel olarak doğal ve yapay antioksidanlar olarak ikiye ayrılırlar.

Doğal antioksidanlar:

  • Tokoferoller
  • Askorbik asit ve türevleri
  • Nordihidroguayenet asidi aminoasitler
  • Peptidler
  • Proteinler

Yapay antioksidanlar:

  • Bütülleştirilmiş hidroksianizol (BHA)
  • Bütillenmiş hidroksitoluen (BHT)
  • Propil gallat
  • Tersinir-butil hidrokinon (TBHQ)
  • Dodesil gallat
  • Oktil gallat

Antioksidan özelliğine sahip gallatlar da birçok gıdada kullanılmaktadır.

  • Pasta karışımları
  • Hazır çorbalar
  • Unlu ürünler
  • Patates ürünleri
  • Et ve et ürünleri
  • Balık ve balık ürünleri

GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300