BLOG

Aspartam, Aseslülfam K ve Sakarin Tayini: Tatlandırıcıların Güvenliği ve Gıda Analizi

Gıdalarda Aspartam, Aseslülfam – K, Sakarin Kullanımı

Aspartam, Aseslülfam K ve Sakarin Tayini: Tatlandırıcıların Güvenliği ve Gıda Analizi

Gıdalarda Kullanılan Tatlandırıcılar

Gıdalarda kullanılan tatlandırıcılar genel olarak 2 şekilde sınıflandırılırlar:
  • Besin değeri olan tatlandırıcılar: Besin değeri olan tatlandırıcılar karbonhidrat içerir ve enerji sağlarlar.
  • Besin değeri olmayan tatlandırıcılar: Besin değeri olmayan tatlandırıcılar ise enerji vermezler ve kan glukoz değerini etkilememelerine rağmen tatlı tat verirler.

Genel olarak düşük kalorili ya da kalori içermeyen tatlandırıcılar FDA, EFSA gibi otorite kuruluşlar tarafından onaylanmış ve kullanımları güvenli kabul edilmiştir. Günümüzde de birçok gıda maddesinde tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Bu tatlandırıcılardan bazıları da şöyle sıralanabilir:

  • Aspartam: Aspartik asit ve dipeptit fenilalaninin metil esteri olan aspartamın günlük alım limiti (ADI) 40 mg/kg olarak tespit edilmiştir. Tatlılık derecesi sükroza göre 200 kat fazladır.
  • Asesülfam K: Günlük alım limiti (ADI) 9 mg/kg olarak belirlenen Asesüfam K’nın raf ömrü oda sıcaklığında neredeyse sınırsızdır. Tatlılık derecesi sükroza göre 300 kat fazladır.
  • Sakarin: Gıdalarda kullanımına izin verilen en eski kalorisiz tatlandırıcılardan biri olan sakarinin günlük alım limiti (ADI) 15 mg/kg olarak belirlenmiştir. Tatlılık derecesi sükroza göre 300 – 500 kat fazladır.
Aspartam, Aseslülfam – K, Sakarin gibi tatlandırıcılar yiyecek ve içeceklerde sıkça kullanılmaktadır. Aynı zamanda kalite testleri, katkı maddelerinin var – yok analizleri ve etiket bilgilerinin doğrulanması için gıda analizleri kapsamında da test edilmekler.

Aspartam, Asesülfam K ve Sakarin Tayini Neden Yapılır?

Tatlandırıcıların, özellikle yapay tatlandırıcıların doğru seviyelerde kullanımı, gıda güvenliği için önemlidir. İşte bu tayinlerin neden yapıldığına dair bazı sebepler:

  1. Sağlık Güvenliği: Tatlandırıcıların yüksek dozlarda tüketimi, sağlık üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Örneğin, bazı araştırmalar aspartamın yüksek miktarda alımının, baş ağrıları ve sindirim problemleri gibi yan etkilerle ilişkilendirilebileceğini göstermektedir. Sakarin, eski yıllarda kanserojen potansiyel nedeniyle tartışmalara neden olmuştu, ancak günümüzde güvenli kabul edilmektedir.

  2. Yasal Düzenlemelere Uyumluluk: Birçok ülkede, tatlandırıcıların kullanımı için belirlenmiş günlük alım sınırları (ADI - Acceptable Daily Intake) vardır. Bu limitlerin aşılmaması için gıda ürünlerindeki tatlandırıcı seviyelerinin tayini yapılır. Örneğin, FDA (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi) ve EFSA (Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi), her tatlandırıcı için belirli bir güvenli alım miktarı önerir.

  3. Ürün Kalitesinin İzlenmesi: Tatlandırıcılar, gıda ürünlerinin lezzetini etkileyen önemli bileşiklerdir. Ürünlerdeki tatlandırıcı düzeylerinin doğru bir şekilde tayin edilmesi, ürünlerin tat kalitesinin sağlanması açısından gereklidir.


Aspartam, Aseslülfam – K, Sakarin Tayini” akredite ve yetkili Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarında güvenle gerçekleştirilen analizlerden biridir.

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Aspartam, Aseslülfam K ve Sakarin Tayini kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Gıdalarda Tatlandırıcı Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                          
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300