BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Gıdalarda kullanılan tatlandırıcılar genel olarak 2 şekilde sınıflandırılırlar:
Genel olarak düşük kalorili ya da kalori içermeyen tatlandırıcılar FDA, EFSA gibi otorite kuruluşlar tarafından onaylanmış ve kullanımları güvenli kabul edilmiştir. Günümüzde de birçok gıda maddesinde tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Bu tatlandırıcılardan bazıları da şöyle sıralanabilir:
Aspartam: Aspartik asit ve dipeptit fenilalaninin metil esteri olan aspartamın günlük alım limiti (ADI) 40 mg/kg olarak tespit edilmiştir. Tatlılık derecesi sükroza göre 200 kat fazladır.
Asesülfam K: Günlük alım limiti (ADI) 9 mg/kg olarak belirlenen Asesüfam K’nın raf ömrü oda sıcaklığında neredeyse sınırsızdır. Tatlılık derecesi sükroza göre 300 kat fazladır.
Sakarin: Gıdalarda kullanımına izin verilen en eski kalorisiz tatlandırıcılardan biri olan sakarinin günlük alım limiti (ADI) 15 mg/kg olarak belirlenmiştir. Tatlılık derecesi sükroza göre 300 – 500 kat fazladır.
Aspartam, Aseslülfam – K, Sakarin gibi tatlandırıcılar yiyecek ve içeceklerde sıkça kullanılmaktadır. Aynı zamanda kalite testleri, katkı maddelerinin var – yok analizleri ve etiket bilgilerinin doğrulanması için gıda analizleri kapsamında da test edilmekler.
“Aspartam, Aseslülfam – K, Sakarin Tayini” akredite ve yetkili Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarında güvenle gerçekleştirilen analizlerden biridir.
GIDA ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYINIZ.