BLOG

"Bacillus cereus" Sayımı

Bacillus cereus En Çok Hangi Ürünlerde Bulunabilir? Zararları Nelerdir? Kontaminasyon Nasıl Önlenebilir?

"Bacillus cereus" Sayımı

Bacillus cereus; aerobik, çubuk şeklinde, spor oluşturan, gram pozitif, toprak ve bitki yüzeyinde yaygın olarak bulunan bir bakteridir. Bacillus cereus, oluşturdukları toksinlerden kaynaklı iki farklı zehirlenmeye neden olmaktadır.

Bacillus cereus, aerobik spor oluşturan bir bakteri türüdür. Toprak kökenli olduğundan dolayı tarla ve bahçe ürünlerinde daha sıklıkla rastlanabileceği gibi et ve süt ürünlerinde de görülebilir. Bacillus cereus, yaygın olarak süt, pirinç, diğer tahıllar, baharat, et ve tavuk gibi ürünlerde zehirlenmelere yol açabilir.

İşlenmiş ve çiğ gıdalarda >106/g olduğunda, zehirlenmeye neden olabilmektedir. Özellikle Bacillus cereus ile kontamine olmuş gıdalar, pişirildikten sonra, yeterince hızlı soğutulmadıklarında veya gıdaların hazırlanması ile tüketimi arasındaki süre uzadığında, canlı ve ısıya dirençli sporların çimlenmesi sonucu organizma çoğalıp gıda zehirlenmesine neden olabilecek düzeyde toksin oluşturabilir.

Gübre kullanmamak, gıda işletmelerinde ortamı ile havasının temiz ve kuru olmasını sağlamak, kullanılan suyun dezenfekte edilmesi gibi önlemler ile Bacillus cereus' un gıda ve su yoluyla bulaşması önlenebilir.

GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER İÇİN TIKLAYINIZ.

6300