BLOG

Balda Prolin Tayini

Balda Prolin Tayini

Balda Prolin Tayini

Prolin nedir?

Proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri de prolindir. Diğer aminoasitlerden farklı olarak yan zincirindeki üç karbon atomu bir halka oluşturarak tekrar peptid bağındaki nitrojen atomuna bağlandığı için, birincil amin grubundan yoksundur (-NH2). İkincil amin olarak adlandırılan nitrojen (azot) içerir.

Yüksek prolinli ham balın faydaları:
• Antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri sayesinde prolin, bağışıklık sistemini uyarır. Anti-enflamatuar etki yaratır.
• Yara ve yanıkların iyileşmesini hızlandırmaktadır.

Bal analizlerinde, prolin önemli bir parametredir. Gerçek balın tespiti için prolin miktarı kontrol edilebilir. Bal, protein kaynağıdır. Prolin de balın saflık derecesini belirlemek için tespit edilir. Prolin yalnızca balda bulunan, dışarıdan ilave edilmesi mümkün olmayan bir aminoasittir.

Prolin Tayininin amacı:
• Balın gerçekliğinin belirlenmesinde
• Kalitesinin belirlenmesinde
• Antioksidan aktivitelerinin belirlenmesinde

Türk Gıda Kodeksi'nde kapsamında balda bulunması gereken prolin değeri180 mg/kg iken 2013 yılında 300 mg/kg'a çıkarılmıştır.

Kaliteli ballarda prolin değeri 450-500 mg/kg olmalıdır.

6300