BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Bal sofralarımızda yer alan ve ülkemizin çeşitli bölgelerinde üretilen bir gıdadır. Özel bir gıda oluşu ve üretiminde elde edilen bal miktarının az olması balda taklit ve tağşiş işlemlerinin fazla olmasına neden olmakta.
Başta bal olmak üzere gıda ürünlerinde sahtekarlığın önlenmesi için gıda ürünlerinde bazı kalite testleri gerçekleştirilmektedir. Balda gerçekleştirilmesi gereken testlerden biri de “Rutubet (Nem) Tayini”…
Balda rutubet (nem) tayininin esası, kırılma indisinden faydalanarak rutubet yüzdesinin belirlenmesine dayanır. Olgunlaşmamış ballar %20’den daha az su içerir.
Kırılma indisi, ışığın boşluktaki hızının madde içindeki hızına oranı olarak ifade edilir. Kırılma indisi refraktometri yöntemi ile ölçülür.
Refraktometre ile ölçülen nem miktarı “Bal Tebliği”ndeki verilerle karşılaştırılır.
Bal Tebliği kapsamında bal çeşitlerindeki nem miktarı en fazla:
- Çiçek Balı: %20
- Salgı Balı: %20
- Çiçek ve Salgı Balı Karışımı: %20
- Fırıncılık Balı %23
- Püren (Colluna vulgoris) ve Funda (Erica spp) Çiçek Ballarında: %23
- Püren (Colluna vulgoris) ve Funda (Erica spp) Kaynaklı Fırıncılık Ballarında: %25