BLOG

Balda Şeker Bileşenleri ve Tayini: Kalite Kontrolü ve Analiz Yöntemleri

Balda Şeker Bileşenleri Nelerdir? Neyi İfade Eder?

Balda Şeker Bileşenleri ve Tayini: Kalite Kontrolü ve Analiz Yöntemleri

Balda Şeker Bileşenleri Nelerdir?

Bal, doğal bir tatlandırıcı olup, büyük oranda şekerlerden oluşmaktadır. En önemli şeker bileşenler glikoz ve fruktoz'dur. Balda ayrıca sükroz (sofra şekeri) ve az miktarda diğer şeker türleri de bulunabilir. Balın yapısındaki bu şekerler, balın tatlılık seviyesini, viskozitesini ve kristalleşme eğilimini gösterir.

Balın ortalama bileşiminde şunlar bulunur:

  • Fruktoz: %30-40
  • Glikoz: %25-35
  • Sükroz: %1-5
  • Maltoz ve diğer şekerler: %3-5


Balda Şeker Bileşenlerinin Tayini Neden Yapılır?

Balda şeker bileşenlerinin tayini balın tüketiciye ulaşmadan önceki son durumu hakkında bilgi sahibi olunabilecek önemli test parametrelerinden biridir. Bu analizin gerçekleştirme nedenleri şöyle sıralanabilir:

  1. Kalite Kontrolü: Balın doğallığını ve kalitesini belirlemek için şeker bileşenlerinin oranı değerlendirilir. Doğal balların glikoz ve fruktoz içeriği belirli aralıklarda olması gerekir. Anormal şeker oranları, sahtecilik veya bozulmanın işareti olabilir.

  2. Sahtecilik ve Taklit Tespiti: Balın içerisine mısır şurubu gibi yapay tatlandırıcılar eklenmişse, şeker bileşenlerinin tayini bu durumu tespit etmeye yardımcı olur. Özellikle piyasadaki bazı ballarda sükroz veya fruktoz-glikoz şurubu gibi maddeler eklenmiş olabilir.

  3. Besin Değeri ve Sağlık: Balın şeker bileşenleri, sağlık ve beslenme açısından önemlidir. Yüksek fruktoz içeriği, kan şekerini daha hızlı yükseltebilir. Dolayısıyla balın doğru analiz edilmesi, tüketiciler açısından önem taşır.

  4. Standartlara Uygunluk: Ulusal ve uluslararası standart, mevzuat ve yasal düzenlemelere göre bal üretimi ve ticareti, belirli şeker bileşen oranları ile düzenlenmiştir. Balın yasal düzenlemelere uygun olup olmadığını kontrol etmek için şeker bileşenlerinin analizi yapılır.


Balda Şeker Bileşenlerinin Tayin Yöntemleri Nelerdir?

Glikoz, fruktoz ve sakkaroz miktarlarının her biri enzimatik, titrimetrik yöntemlerle ayrı ayrı tespit edilebilir. Sakkaroz tayinin de sakkaroz inversiyona uğratılarak invert şekere dönüşür. İnversiyondan sonra elde edilen toplam şeker miktarı 0,95 faktörü ile çarpılmasıyla sakkaroz miktarı tespit edilir.

Balda invert şeker (glikoz+früktoz)tayinin de kullanılan en yaygın yöntem; Lane – Eynon yöntemidir. Yöntem, invert şekerin fehling çözeltisinde bulunan Cu-2 (Bakır II) oksidi, suda çözünmeyen Cu-1 (Bakır I) okside indirgemesi esasına dayanır.

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Balda Şeker Bileşenleri Tayini kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Taklit ve Tağşiş Analizleri konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                  

Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.

En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300