BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
HMF, Hidroksimetilfurfural'ın (5-Hidroksimetilfurfural) kısaltmasıdır. HMF, organik bir bileşiktir ve gıdalarda, özellikle de şeker içeren ürünlerde meydana gelir. Genellikle, gıdaların ısıtılması, işlenmesi veya depolanması sırasında oluşmaktadır.
HMF'nin oluşumu, Maillard reaksiyonu veya karamelizasyon gibi kimyasal reaksiyonlara dayanır. Bu nedenle, bal, meyve suları, şarap, kahve ve bazı pişmiş gıdalar gibi ürünlerde bulunabilir. Bu ürünlerden biri de bisküvilerdir.
Bisküvi, genellikle un, şeker, yağ ve bazen de kabartıcı maddelerle yapılan ve pişirilerek hazırlanan bir çeşit atıştırmalıktır. Bisküviler tatlı veya tuzlu olabilir ve dünya genelinde çeşitli şekillerde ve tatlarda üretilirler.
Tatlı Bisküviler:
Tuzlu Bisküviler:
Diyet Bisküvileri:
Gıdalarda bulunan serbest aminoasitlerin, proteinlerin veya peptitlerin serbest amino grupları ile indirgen şekerler arasında gerçekleşen ve enzimatik olmayan kahverengileşme reaksiyonlarına “Maillard Reaksiyonu” denilmektedir. Reaksiyon, gıdaların ısıl işleme tabii tutulması sonucunda gerçekleşmektedir.
Maillard reaksiyonlarının oluşumunu değiştiren faktörler;
- Reaksiyona giren bileşenlerin türü, miktarı,
- Ortamın pH’ı,
- Ortamın sıcaklığı
- Su aktivitesi
Hidroksimetil furfural (HMF), furfural, akrilamid ve melanoidinler (reaksiyon son ürünü olan kahverengi pigment) Maillard reaksiyonu ürünlerinin en bilinenleridir.
HMF taze ve işlem görmemiş gıda ürünlerinde bulunmamaktadır. Ancak karbonhidratça zengin gıdalarda ısıl işlem ve depolama ile hızlıca artmakta ve kurutulmuş meyveler ile karamel ürünlerinde 1 g/kg’ı aşabilmektedir.
Akrilamid, gıda ürünlerine uygulanan ısıl işlemler sonucunda ortaya çıkan HMF gibi ürünlerden bir diğeridir. 120°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda oluşan akrilamid özellikle karbonhidratça zengin gıda ürünlerinin kızartılması, haşlanması ve ızgarada pişirilmesi ile asparagin ve glikoz arasında gerçekleşen reaksiyon sonucunda açığa çıkmaktadır.
HMF (0.5-182.5 mg/kg) ve akrilamid (37-4200 mg/kg) bulunabildiği yapılan çalışmalar sonucu belirlenmiştir.
Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.