BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Ambalaj sektörü ürünlerin pazarlanmasında ve satışına kadar geçen raf ömrünün korunması açısından önemli bir unsurdur. Bazen ambalaj üzerindeki tasarımla satışa etki ederken bazen de özellikle gıda ürünlerinin bozulmalarını önlemektedir.
Polistiren, polipropilen, polietilen, polimetilmetakrilat ve polivinil klorür gibi petrole dayalı sentetik plastiklerden ambalaj üretimi son yıllarda özellikle doğada yok olmamaları nedeniyle alternatif yollar aranmasına neden olmuştur.
Bu konuda biyobozunur ambalaj malzemelerinin üretimi önem kazanmıştır. Genellikle biyobozunur ambalaj malzemelerin üretilmesinde bitkisel yağ, mısır nişastası, bezelye nişastası veya mikrobiyota gibi yenilebilir biyokütle kaynakları kullanılmaktadır.
Yapılan farklı bir çalışmada portakal kabuğu atıklarından üretilen biyokompozit ambalaj filmlerinin aflotoksin önleyici özellikle kazandırılmaya çalışılmıştır.
Çalışma kapsamında; Biyokompozit film, aflatoksinleri inhibe etmek üzere, enterik kaplamalarda kullanılan aktif bir ilaç malzemesi olan Selüloz Asetat Ftalat (CAP) ile daldırma yöntemiyle kaplanmıştır. Aflatoksin oluşumunun belirlenmesinde hedef gıda olarak kuru üzüm kullanılmış, sterilize edilen kuru üzüm örneklerinde toplam aflatoksin analizi (B1, B2, G1, G2) yapılarak, başlangıç aflatoksin miktarı (mg/g üzüm) belirlenmiştir.
Filmlerin kuru üzümde mevcut aflatoksinlere ve yeni aflatoksin oluşumuna etkisinin belirlenmesi için iki set deney yapılmış, yeni toksin oluşumunun belirlenebilmesi için de Aspergillus parasiticus kullanılmıştır.
Sonuçlara göre CAP ile kaplamanın biyokompozit ambalaj filminin aflatoksin ve üretimi üzerindeki inhibisyon etkisini arttırdığı belirlenmiş, CAP kaplı biyokompozit filmin yeni aflatoksin oluşumunun önlenmesi açısından ticari ambalaj filmine göre daha etkin olduğu saptanmıştır.
Kaynakça:
Günkaya, Z., Demirel, R., Banar, M. (2016): Portakal kabuğu atıklarından üretilen biyokompozit ambalaj filminin aflatoksinlere karşı etkisinin incelenmesi. Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 22(6), 513-519