BLOG

Gıda Temas Ürünlerinde BPA ve Diğer Bisfenollerin Kullanımına Yönelik Yeni AB Düzenlemeleri

BPA ve Diğer Bisfenollerin Kullanımına Yönelik Yeni AB Düzenlemeleri

Gıda Temas Ürünlerinde BPA ve Diğer Bisfenollerin Kullanımına Yönelik Yeni AB Düzenlemeleri

BPA'nın Gıda Temas Ürünlerindeki Kullanımı

Bisfenol A (BPA), özellikle epoksi reçinelerde ve belirli plastiklerde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Konserve kutuları, kavanoz kapakları gibi metal ambalajların iç ve dış yüzeylerinde BPA tercih edilir. Gıda ile temas eden materyallerden gıdaya BPA geçmesi, tüketici sağlığı açısından risk oluşturur. Gıda ile temas eden belirli materyallerde bisfenol A ve diğer bisfenoller ile bisfenol türevlerinin kullanımının sınırlandığı yeni düzenlemeler Avrupa Birliği tarafından duyuruldu.

BPA'nın Sağlık Üzerindeki Etkileri

EFSA tarafından 2023 yılında yayımlanan güncel görüşe göre, Bisfenol A sağlık açısından birçok olumsuz etkiye sahiptir. En hassas olanı ise bağışıklık sistemi üzerindeki etkileridir. 2015 yılında belirlenen geçici günlük tolere edilebilir alım miktarı, EFSA tarafından 20.000 kat daha düşük bir seviyeye çekilmiştir.

EFSA'nın Güncel Görüşü ve Yeni Düzenlemeler

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan çalışmalar, BPA’nın bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini tespit etmiştir. Bu çalışmalar doğrultusunda tolere edilebilir günlük alım miktarı önemli ölçüde azaltılmıştır. Bebek mamaları ve bebeklere özel üretilen gıda ürünleri için kullanılan materyallerde ise Bisfenol A kullanımı yasaklanmıştır. Ek olarak, polikarbonat içme bardakları ve şişelerde de kullanımı yasaklanmıştır.

Diğer Bisfenol Türevlerinin Kullanımının Kısıtlanması

Yeni düzenlemeler ile BPA’nın yanı sıra diğer bisfenol türevlerinin de kullanımını sınırlandırılmıştır. Bisfenol S (BPS) gibi bazı bisfenoller üreme toksisitesi nedeniyle zararlı olarak sınıflandırılmıştır. BPS'nin kullanımını ve gıdaya geçişi konusunda EFSA değerlendirme yapabilmek için daha fazla veri toplanmasını önermiştir.

BPA'ya Alternatif Maddelerin Geliştirilmesi

BPA'nın kullanımının kısıtlanması, gıda güvenliğini sağlama ve tüketicileri koruma amacı taşımaktadır. Yeni düzenlemeler ile Bisfenol A ve benzeri maddelerin gıda ile temas eden ürünlerde kullanımını kısıtlama ve üreticilerin bu maddelere güvenli alternatifler bulması zorunlu hale gelmiştir. İşletmelerin bu değişikliklere uyum sağlaması gerektiği için BPA yerine kullanılabilecek maddeler geliştirmeye başlamış ve bu geçişi gerçekleştirmek için adımlar atmıştır.

Yeni Belirlenmiş Limitler ve Laboratuvar Testleri

EFSA 2023 yılında tolere edilebilir günlük alım miktarının 0,2 nanogram/kg vücut ağırlığı olduğunu belirtmiştir. Önceki geçici miktardan 20.000 kat daha düşük olan bu değer EFSA’nın güncel görüşüdür. Yeni düzenlemeler kapsamında, BPA'nın gıda ile temas eden materyallerdeki spesifik migrasyon limiti (SML) 0,05 mg/kg olarak belirlenmiştir. Bu yeni TDI'ya göre, çok küçük miktarlarda bile BPA'nın gıdaya geçişi, izin verilen sınırları aşabilir.

Laboratuvar Test Yöntemleri

Yeni düzenlemelere uygunluğun belirlenmesi için BPA ve diğer tehlikeli bisfenollerin gıda ile temas eden materyallerde bulunmadığını veya belirli migrasyon limitlerini aşmadığını doğrulamak gerekir. Doğrulama sürecinde Avrupa Birliği Referans Laboratuvarı (EURL) tarafından geliştirilen veya önerilen yöntemler kullanılmalıdır. Bu yöntemler, maddenin yokluğunu veya migrasyonunu doğrulamak için uygun ekstraksiyon yöntemlerini içermelidir. Yapılacak testlerin doğru ve tutarlı bir şekilde uygulanabilmesi için tüm Avrupa Birliği genelinde uygun test yöntemleri geliştirilmektedir.

Geçiş Süreci ve Düzenlemelerin Etkileri

Avrupa Birliğinin yeni düzenlemeleri ile sağlığa zararlı etkileri tespit edilmiş BPA ve diğer bisfenol türevlerinin kullanımı sınırlandırılmış, EFSA'nın güncel görüşü dikkate alınarak, bu maddelerin kullanımının kısıtlanması, tüketicilerin sağlık risklerini azaltmak hedeflenmiştir. BPA ve diğer bisfenol türevlerinin yasaklanması, gıda güvenliğini artırmak ve tüketicileri korumak amacıyla alınan gerekli bir adımdır.

İşletmeler İçin Uyum Süreci

Avrupa Birliği tarafından düzenlemeler takip etmesi gereken işletmeler, Bisfenol A ve türevleri konusundan da gerekli adımları atmalıdır. İşletmeler tüketici sağlığı ve gıda güvenliği kapsamında yapılan sınırlandırmaları dikkate alarak Bisfenol A yerine kullanılabilecek güvenli alternatifler bulmak için çalışmak zorundadır. Geçiş süreci işletmelerin yeni düzenlemelere uyum sağlamasını ve gıda güvenliğini artırmasını sağlayacaktır.

FİYAT TEKLİFİ ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ.

6300