BLOG

Buğday Tanesinde Koku Tayini

Buğday Tanesinde Koku Tayini

Buğday Tanesinde Koku Tayini

Buğday kendine has bir kokuya sahiptir. Farklı ve kötü koku içermemelidir. Buğdaylarda kokular üçe ayrılır:
- Normal Tane Kokusu: Taze buğday kokusu, Ambar kokusu
- Bozuk Tane Kokusu: Rutubet, küf, sürme kokuları
- Yabancı Kokular: Çim, gaz, anason, soğan, sarımsak gibi kokular

Buğdayda koku tayini, bir avuç buğday alınarak avuç içinde buğdaya kuvvetli bir nefes verildikten sonra koklanması ve hissedilen koku tespit edilmesi ya da buğday kırması 1/10 oranında sulandırıldıktan sonra kaynatılarak çıkan buharın koklanması şeklinde yapılabilir.

Buğday tanelerinde tespit edilen kokular, ürün üzerinde fiziksel ve mikrobiyolojik testlerin de yapılmasına yönlendirebilir. Böylece ürünün depolama şartları yorumlanabilir.

6300