BLOG

"Clostirdium Perfingens" Sayımı

Gıdalarda Clostirdium Perfingens Sayımı, Yöntemleri, Nedenleri...

"Clostirdium Perfingens" Sayımı

Clostirdium Perfingens; anaerobik, gram pozitif, spor oluşturan çubuk şeklinde bir bakteri türüdür. Gıda sanayinde ‘Sülfat indirgeyen Clostridium’ olarak adlandırılan Cl. Perfingens, sütte gazlı fermentasyona neden olur ve nitratı indirger. Cl. Perfingens, perfingens gıda zehirlenmesine neden olmaktadır. Perfingens gıda zehirlenmesi salgıladığı toksin nedeniyle diğer patojen bakterilerden kaynaklanan hastalıklara göre farklılık göstermektedir. Bu zehirlenme genellikle doktor müdahalesi gerektirmeden kısa süre içerisine etkisini yitirir. Perfingens zehirlenmesi, genellikle kalbalık iş yerlerinde, okullarda, hastanelerde, yurtlarda, hapishanelerde görülür ve yetersiz pişirme, yetersiz soğutma veya tekrar ısıtma gibi nedenlerden oluşabilir. Cl. Perfingens, doğada çok yaygın bulunur. Bu nedenle, gıdalara bulaşmasını önlemek için hijyen ve sanitasyon şartlarının tam anlamıyla sağlanmış olması gerekmektedir. Gıda maddelerinde Sülfit indirgeyen anaerobların sayımı, bakteri sayısı koloni oluşturmayacak kadar düşük ise “En Muhtemel Sayı (EMS)” yöntemi ile yapılır. Beklenen sayıya göre dökme veya yayma sayım yöntemi kullanılabilir. En yaygın olarak kullanılan besiyer ise TSC Agar besiyeridir. Siyah renk oluşumu sülfit indirgeyen Clostridium bakterilerinin varlığını gösterir.

GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER İÇİN TIKLAYINIZ.

6300