BLOG

Cold Testi - Bitkisel ve Hayvansal Yağlar

Cold Testi Hangi Gıdalarda Uygulanır? Analizin Amacı, Aşamaları...

Cold Testi - Bitkisel ve Hayvansal Yağlar

Bitkisel ve hayvansal yağlarda gerçekleştirilen cold testinin esası; 0oC ve 4oC’ deki sıcaklıkta yağın çökelti oluşumuna gösterdiği direncin ölçülmesidir.

Yağ numunesinin çok yüksek bir sıcaklığa (130 oC) çıkartıldıktan sonra hızlı bir şekilde soğutulması (0oC) sonucunda yağda oluşan bulutlanma gözlenir.

Yağlarda bulunan bulanıklaştırma malzemesinin ana bileşenleri ya triasilgliseroller (TAG) ya da balmumu esterleridir. Küçük bileşenler, hidrokarbonları, serbest yağ asitlerini ve alkolleri, diaçilgliserolleri ve fosfolipitleri içerebilir. Hem kanola hem de ayçiçek yağında tortu oluşumu, sıcaklığa ve sedimantasyona katkıda bulunan bileşenlerin konsantrasyonuna bağlıdır. Cold test ekstrakte edilen yağlarda uygulanmaz.

Cold Test Aşamaları:

- Süzgeç kağıdından süzülen yağ numunesi 130 oC’ ye ısıtılır.
- Isıtılan yağ deney şişelerine konularak sıkıca kapatılır.
- Numuneler buz-su banyosuna daldırılarak ilk aşamada 6 saat sonra incelenir.
- İlk 6 saatlik kontrol sonrasında 24. saat kontrolü ile işlem sonlandırılabilir.
Cold testi sonunda numunede bulanıklık olmamalıdır.

Cold testi genellikle, vinterizasyon veya stearin giderme proseslerinin bir indeksi olarak kullanılmaktadır.

COLD TESTİ İÇİN TIKLAYINIZ.

6300