BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein ailesidir. Tahıllardan elde edilen unun su ile karıştığında esnek yapısına, piştiğinde kabarmasına ve ağsı yapısına gluten neden olur. Gluten özellikle ekmek hamur işi gibi gıdaların çok tüketildiği ülkemizde daha önemli bir konu halini almıştır. Gluten içeren gıdalar, bazı insanlar tarafından çölyak hastalığı, gluten intoleransı nedeniyle tüketilemez.
Çölyak hastalığı, gluten intoleransının en şiddetli formu olarak tanımlanır. Ortalama %1 oranında görülen çölyak hastalığı, vücudun glüteni istilacı olarak algılamasına neden olan otoimmün bir bozukluktur.
Gluten varlığı “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliğine” göre gıda etiketlerinde belirtilmelidir. Gluten içermeyen ürünler için en önce yapılacak işlemlerden biri “gluten tayini” dir.
Çölyak hastalığı ve gluten intoleransının zararlarının bilinmeye başlaması ile gıda sektöründe bazı yenilikler yapılmıştır. Son dönemlerde glütensiz gıda üretimi artmaktadır.
Şu anda piyasada satılan glütensiz ürünlere örnek olarak şunları verebiliriz.
- Glutensiz Un
- Glutensiz Ekmek
- Glutensiz Kek
- Glutensiz Makarna
- Glutensiz Kakao
- Glutensiz Pirinç Unu
- Glutensiz Bisküvi
- Glutensiz Mısır Nişastası
Çölyak hastalarının ya da gluten intoleransına sahip insanların en çok tükettiği ürünlerden biri de “Karabuğday”dır.
“Greçka” olarak da bilinen karabuğday, son yıllarda büyük rağbet gören bol lifli, düşük yağlı, glütensiz, tahıl benzeri tohumları bulunan geniş yapraklı bir bitkidir. Gluten içermemesi nedeniyle çölyak hastaları karabuğday unundan üretilen ürünleri tüketmektedir.
Glutensiz beslenme çölyak hastaları dışında sağlıklı beslenme amacıyla birçok insanında günlük diyetinde yer alan popüler bir konu haline gelmiştir. Zayıflama ya da sağlıklı amacıyla glütensiz beslenme diyetleri son zamanlarda tercih edilmektedir.