BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Deoksivenol, fusarium türleri tarafından üretilen mikotoksinlerdir. Genel olarak, tarlada ve depolarla kontamine olup gelişebilen deoksivonel türü mikotoksinler şu gıdalarda tespit edilebilir:
- Mısır
- Buğday
- Yulaf
- Arpa
- Pirinç ve diğer tahıl ürünleri
- Karabuğday
- Patlamış mısır
- Sorgum
- Tritikale ve un
- Ekmek
- Kahvaltılık gevrekler
- Erişte
- Bebek mamaları
- Malt ve bira
Deoksivenol, doğrudan bitkisel gıdalarda, hayvanların deoksivenol içeren yemleri tüketmesi gibi yollarla da dolaylı olarak hayvansal gıdalarda bulunabilir. Deoksivenol içeren yemlerin ve gıdaların tüketilmesi hayvan ve insan sağlığını olumsuz etkiler.
Deoksivenol tüketimi ile akut geçici bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı, baş ağrısı, baş dönmesi ve ateş gibi sağlık sorunları görülebilir. İnsan ve hayvan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle birçok gıdada düzenli olarak “Deoksivenol Analizi” gerçekleştirilmektedir.
Deoksinivalenol, “Vomitoksin” olarak da bilinmektedir. Avrupa Birliği gıda için maksimum seviyeleri ve yem önerilerini belirlerken, ABD FDA tavsiye seviyelerini belirlemektedir. 2023/1022 sayılı değişiklikle beraber AB 2023/915 sayılı “gıdalarda bazı bulaşanlar için maksimum limit belirlenmesi” tüzüğünde yapılan değişiklik ile limiti belirlenmiş ürün gruplarının limitlerinin düşürülmesine karar verilmiştir ve yaklaşık 50-200 μg/kg düşürülmüştür.
Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarı olarak birçok gıda numunesinde Deoksinivalenol Testi ve Kontrolü gerçekleştirmekteyiz.