BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Bal, arıların çiçeklerden topladığı nektarı ve bitki salgılarını vücutlarında işleyerek ürettikleri doğal bir üründür. Bal hem geleneksel hem yüksek kaliteli hem de sağlığı teşvik eden doğal bir gıda olarak yaygın bir şekilde tercih edilir. Bal antibakteriyel ve antiinflamatuar özelliklerin yanı sıra antioksidan aktiviteleri nedeniyle tıpta dahi kullanılmaktadır.
Kaliteli bal, doğal, işlenmemiş ve katkı maddesi içermeyen baldır. Gerçek bal, yoğun kıvamlı olmalı, tatlılık ve aroması zenginliği hissedilmelidir. Balın kalitesi görsel ve duyusal olarak tespit edilebilir. Uygun organoleptik ve kimyasal parametreler ancak balın uygun şekilde hazırlanması, işlenmesi ve depolanması ile sağlanabilir. Balın ana kalite parametreleri şunlardır: diastaz aktivitesi, prolin konsantrasyonu ve elektriksel iletkenliğin yanı sıra serbest asit, hidroksimetilfurfural (HMF) ve sukroz içeriğidir.
Tüketime sunulan balda herhangi bir garip tat, koku veya gıda maddesi bulunamaz. Ayrıca fermente olmaya başlamamış veya doğal enzimleri yok edecek veya önemli ölçüde inaktive edecek şekilde ısıtılamaz.
Balda diastaz sayısının yüksek olması ile balın taze ve doğal olduğunu, aşırı ısıl işlem görmediğini ve katkı maddesi içermediğini söyleyebiliriz. Düşük diastaz sayısı ise balın işlenmiş olabileceği ya da bazı taklit veya tağşiş işlemlerine maruz kaldığını gösterebilir. Bu nedenle, balın saflığı ve tazeliği hakkında bilgi edinmek için diastaz sayısı önemli bir gösterge olarak kullanılır.
Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Balda Diastaz Sayısı Tayini kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Balda HMF Tayini konusunda da hizmet vermekteyiz.
Daha fazla bilgi için bize ulaşın.
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.