BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Dioksinler, orman yangınları ve volkan patlamaları sonucu havaya salınabildiği gibi, kentsel ürünlerin ve çöplerin uygun olmayan bir şekilde yakılması ile üretilebilir. Esas olarak endüstriyel uygulamalar sonucu ortaya çıkan yan ürünüdür. Kalıcı organik kirleticilerdir ve oldukça toksiklerdir.
Dioksine maruz kalmak kansere, bağışıklık sisteminin zarar görmesine, hormonların etkilenmesine ve üreme ile gelişim problemlerine neden olabilir. Bu nedenle özellikle doğaya karışan dioksinin gıdalara geçmesinin önlenmesi veya dioksin içeren gıdaların tespit edilmesi için test ve analizler gerçekleştirilmektedir.
WHO-PCDD/F-TEQ, toksikolojik açıdan en önemli 17 dioksin ve furanın toksik eşdeğerliklerinin toplamıdır. Dioksin toplamı (WHO PCDD/F-TEQ) sınırı 0,75 pg/g olmalıdır. Dioksinler vücutta birikir ve sağlık üzerindeki etkileri belirleyen günlük alınan doz değil, vücuttaki toplam miktar, yani vücut yüküdür. Gıdalarda Dioksinlerin Toplamı (WHO PCDD/FTEQ) Analizi sonucu değerlendirme yapılır.
Dioksinlerin Toplamı (WHO PCDD/FTEQ), aşağıdaki ürünlerde analiz edilebilir.
• Gıda,
• Gıda Katkıları ve Gıda Takviyeleri,
• Su Ürünleri,
• Bebek Mamaları,
• Bebek ve Küçük Çocuk Ek Gıdası,
• Devam Formülleri,
• Yaş Ağırlık Üzerinden Verilen Gıdalar,
• Yağ Üzerinden Sonuç Verilen Gıdalar,
• Yem ve Yem Katkı Maddeleri
EPA 1613: İzotop ile Tetra- yoluyla Okta-Klorlu Dioksinler ve Furanlar - Seyreltme HRGC/HRMS
EPA 1668: İzotop Seyreltme ile Toksik Poliklorlu Bifeniller Yüksek Çözünürlüklü Gaz Kromatografisi / Yüksek Çözünürlüklü Kütle Spektrometresi
Gıdalarda Dioksinlerin Toplamı (WHO PCDD/FTEQ) Analizi için Nanolab Gıda Analiz Laboratuvarı iletişime geçebilirsiniz.