BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Selüloz, hemiselüloz ve lignin maddelerinin hücre duvarını oluşturan yağlar, proteinler, pektin ve inorganik maddeler gibi diğer maddelerden ayırmak için diyet lifi ifadesi kullanılmaktadır. Bitkisel bir gıdanın yumuşak ya da sert olması, sindiriminin kolay ya da zor olması gıdadaki lif miktarına bağlıdır.
Diyet lifi miktarı fazla olan gıdalar tokluk hissi verirken, insan vücudu için yüksek enerji değeri teşkil etmediklerinden dolayı özellikle kilo kontrolü açısından önem taşımaktadır. Sağlık açısından kabızlığı önleme ve bağırsak kanseri riskini azaltma gibi avantajları lifli gıdaların değerini artırır.
Ham lif tayini, gıdalarda besin değerinin ve gıda kalitesinin belirlenmesi açısından önemli parametrelerdir. Amerikan Gıda ve İlaç Örgütü (FDA) ve TGK genel olarak günlük alınması gereken diyet lifi alım miktarını 35 gram olarak bildirmiştir.
Diyet lifi analizi temel olarak sindirim sisteminde bulunan enzimlerle birlikte ortaya çıkacak, hidrolizlenemeyen polisakkaritlerin ölçülmesi esasına dayanmaktadır.
Diyet lifi gıda sektöründe özellikle su tutma kapasitesini yükseltmek, doku gelişimini artırmak, pişirme kayıplarını azaltmak amacıyla kullanılmaktadır.