BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Gıdaları dondurmanın esası; düşük sıcaklık derecelerinde gıda içerisindeki suyu buz kristalleri haline getirerek, gıdadaki mikroorganizmaların çoğalmasını durdurmak, biyolojik ve kimyasal faaliyetleri olabildiğince azaltmaya dayanmaktadır.
Dondurulmuş gıdaların raf ömrü -18 derecelik derin dondurucularda son tüketim tarihine kadar güvenle depolanmasını sağlar.
Dondurarak muhafaza hiçbir katkı maddesi kullanılmadan depolama yöntemlerinden biridir. Gıdaların dondurularak muhafazası diğer yöntemlere göre hijyen ve besin değeri açısından daha sağlıklıdır.
Gıda sektöründe dondurulmuş gıdaların faydaları:
- Mevsiminin dışında meyve – sebze tüketimini kolaylaştırır
- Temiz, ayıklanmış, kullanıma hazır şekilde gıdalar sayesinde zaman tasarrufu sağlar
- Muhafaza süresince mikroorganizma üremesini önler
- Kimyasal ve biyolojik faaliyetler yavaşladığı için besin değerleri korunur.
Dondurulmuş gıdaların çözdürülmesi de önemli bir konudur. Özellikle ürüne bağlı olarak gıdanın çözülüp, tekrar dondurulması gıda kalitesini olumsuz etkilemektedir.
Gıda sektöründe dondurularak satılan ürünler:
- Püre veya bütün olarak, konsantre halindeki meyveler
- Bezelye, Fasulye, Mısır, Patates, Ispanak gibi sebzeler
- Kırmızı et ve ürünleri
- Tavuk eti ve ürünleri
- Pizza, Börek gibi unlu mamuller