BLOG

E Vitamini Tayini

E Vitamini Tayini

E Vitamini Tayini

Vitamin E, her biri farklı biyolojik aktivitelere sahip olan ve özellikle ışık varlığında alkali koşullar altında kolaylıkla oksitlenen sekiz tokoferolden oluşur. Gıdalarda en yaygın bulunan formu α -tokoferol (5,7,8-trimetiltokol)’dür.

α - tokoferol dışında ,f3- veya y-formu (5,s- veya 7) formları mısır yağı gibi çeşitli yağlarda bulunabilir. Gıdalarda, özellikle de bitkisel yağlarda A ve D vitaminin aksine E vitamini daha fazla bulunmaktadır. Tahıllar, yumurtalar, zeytinyağı ve çeşitli sebzeler E vitamini içermektedir. Bu gıdalardan elde gıdalarda E vitaminin varlığı analiz edilebilir.

Türk Gıda Kodeksi Gıdalara Vitaminler, Mineraller Ve Belirli Diğer Öğelerin Eklenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında meyveler, sebzeler, kırmızı et, kanatlı eti ve balık dâhil işlenmemiş gıdalara, sağlık veya beslenme beyanı yapılmamak koşulu ile hacmen alkol miktarı %1,2’den fazla olan içeceklere vitamin eklenmesine izin verilmez.

Gıdalardaki vitamin miktarı dengeli ve çeşitli bir beslenme ile normal tüketim koşullarında beklenen makul alım miktarlarını aşmaması gerekmektedir.

6300