BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Gıda tüketimi hakkında gün geçtikçe daha fazla bilinçlenmekteyiz. En önemlisi artık etiket okumak konusunda daha dikkatli davranılıyor. Özellikle gıdaların içerdiği katkı maddeleri, enerji değeri gibi bilgiler tüketicileri seçici davranmalarına neden olmaktadır.
Günümüzde hazır gıda tüketiminin artması ile en büyük problem sağlıklı beslenme olmuştur. Sağlıklı beslenme konusunda atılan önemli bir adımda alınan ürünün sorgulanmasıdır. Marketten aldığımız gıdaları sorgulama yöntemimiz tabi ki etiket sayesinde gerçekleşmektedir.
Gıdaların etiketlenmesi işlemleri; “Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği” kapsamında belirli bir sistemde gerçekleştirilmektedir. Etiket üzerinde genel olarak; enerji değeri, yağ, karbonhidrat, protein, tuz, tekli doğmamış yağ, lif miktarı, nişasta, vitamin mineral gibi bilgiler gıdanın yapısına bağlı olarak yer almalıdır.
Enerji değerleri ve besin öğeleri gıdanın tüketiciye sunulduğu son ürüne göre belirlenmelidir. Gıdaların enerji değerleri ve besin öğelerinin miktarı laboratuvar analizleri kapsamında gerçekleştirilmektedir.
Besin değerlerinin belirlenmesinde gerçekleştirilen testler genel olarak;
- Atwater Yöntemi ile Karbonhidrat ve Enerji Değerlerinin Hesaplanması
- Diyet Lif Tayini
- Kolesterol Miktarı Tayini
- Kül Tayini
- Mineral Tayini
- Nişasta Tayini
- Organik Asitlerin Tayini
- Protein Tayini
- Trans Yağ Asidi İzomerlerinin Tayini
- Tuz Tayini
- Yağ Asitleri Kompozisyonu Tayini
- Yağ Tayini
- Vitamin Analizleri