BLOG

Enterobacter sakazakii (Cronobacter spp.) Tehlikesi

Gıdalarda Enterobacter sakazakii (Cronobacter spp.) Aranma Nedenleri... Zararları Nelerdir?

Enterobacter sakazakii (Cronobacter spp.) Tehlikesi

Enterobacter sakazakii (Cronobacter spp.) birçok yaşta insanlar için enfeksiyonlara sebep olan erken doğan, düşük ağırlıklı, bağışıklık sistemi düşük bebeklerde ve çocuklarda menenjit gibi hastalıklara neden olmaktadır.

Cronobacter, ince ve kalın bağırsak iltihamına neden olan meraklı ve fırsatçı patojendir. Özellikle toz bebek mamaları için önemli bir parametre olan Cronobacter spp., Gıda ve Tarım Örgütü ve Dünya Sağlık Örgütü (FAO/WHO) yaptığı çalışmalar sonucu toz bebek maması tüketimine bağlı yaşanan sağlık sorunları oluşturdukları belirlenmiştir.

Doğada yaygın olarak bulunan C. sakazakii, et ürünleri, peynir, sebze ve baharat gibi gıda ürünlerinde ve süt tozu işletmelerinde, hastanelerde de bulunabilir. Sakazii'nin bebek mamalarında bulunması sebebiyle yüksek oranda bebek ölüm oranları oluşmaktadır. Bu sebepten mama üretimi yapan firmaların, ana ürün ve yan ürün kontrollerini en iyi şekilde yapması gerekir.

Hastanelerde, yeni doğan ünitelerinde özellikle bebek beslenmesi kullanılan mama kaplarının uygun temizlenmemesi C. Sakazakii bakterisinin bebeklere bulaşma ve hastalık yapma riski artıran nedenlerdir.

C. sakazakii bakterisinin insanlara bulaşma riskini azaltmak ve uygun, hijyenik işlem yapılıp yapılmadığının belirlenmesi için düzenli olarak analizler gerçekleştirilmektedir.

GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER İÇİN TIKLAYINIZ.

6300