BLOG

Gıdalarda Enterobacteriaceae Sayımı: Gıda Güvenliği

Gıdalarda Enterobacteriaceae Sayımı Nedenleri Nelerdir? Enterobacteriaceae Türleri, Zararları...

Gıdalarda Enterobacteriaceae Sayımı: Gıda Güvenliği

Gıda sektöründe bulunan gıda üreticilerinin ürünleri arasında bulunan ve oluşabilen bakteri türleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bakteri üremesi ürün içeriğinde olabileceği gibi aynı zamanda bulundukların ortamlardan da bulaşabilme olasılığı yüksektir. İşleme, depolama ve taşıma aşamalarında yeni bakteriler ile her an karşılaşabilmesi mümkündür.

Enterobacteriaceae familyası gıda sektörünü en çok etkileyen bakterilerdir. Bu grupta bulunan bakteriler bir çok laboratuvarda rutin analizlere tabii tutulur aranır veya sayımı yapılır. Bunun yanı sıra Enterobacteriaceae sayımı da günden güne önem kazanıp bir kalite değeri olarak karşımıza çıkmaktadır.


Enterobacteriaceae Nedir?

Enterobacteriaceae, genellikle bağırsak florasında bulunan ve birçok farklı türü içeren bir bakteri ailesidir. Bu bakteriler çoğunlukla zararsızdır, ancak bazı türleri insan sağlığını tehdit edebilir. Enterobacteriaceae, genellikle suda, gıdalarda ve kirlilikten etkilenmiş ortamlarda bulunur.

Bu bakterilerin varlığı, özellikle gıda ürünlerinde, fekal kontaminasyon olasılığını işaret eder. Bu nedenle, Enterobacteriaceae sayımı, gıda ürünlerinin güvenliğini değerlendirmek, hijyen ve kalite kontrolü sağlamak için kullanılır.

Genel olarak hijyen standart olarak kabul edilen bu sayımın uluslararası standartlarda belirli bir limit değeri bulunmamaktadır. Analiz genellikle dökme ya da yayma kültüre sayım yöntemi kullanılarak yapılmaktadır.

Enterobacteriaceae familyası içerisinde; toplam koliform bakteriler, fekal koliform bakteriler ve E. Coli yer alır. Sonuç olarak Enterobacteriaceae sayımının sonucu sıfır ise toplam koliform bakteri, fekal koliform bakteri ve E. coli sayısı da sıfır olacaktır.

Enterobacteriaceae sayımı, gıda sektöründe önemli bir hijyen kriteridir. Enterobacteriaceae sayımı; gıda üretim alanının, personelin hijyeni hakkında bilgi verir. Bu grupta koliform bakteriler, fekal koliformlar, E.coli (Tip 1), E. coli O157:H7 serotipi, Salmonella, Shigella ve Yersinia enterocolitica bulunmaktadır. Bu bakteriler gıda mikrobiyolojisi laboratuvarlarında sıklıkla analizlerde aranır veya sayılır.


Enterobacteriaceae Sayımının Gıda Güvenliği Açısından Önemi

Gıdalarda Enterobacteriaceae sayımı, fekal kontaminasyon, hijyen eksiklikleri ve gıda kaynaklı hastalıkların izlenmesi açısından kritik bir adımdır. Gıda üreticileri, bu bakterilerin varlığını test ederek, ürünlerinde mikrobiyolojik güvenliği sağlayabilirler.

  • Fekal kontaminasyon riski ve sağlık tehditlerinin önlenmesi
  • Gıda hijyeni standartlarının izlenmesi
  • Patojen tespiti ve gıda güvenliği
  • Gıda üretim sürecinde hijyen kontrolü sağlanması

Nano-lab Laboratuvarlar Grubu, Gıdalarda Enterobacteriaceae Sayımı kapsamında hizmet vermeye devam etmektedir. Aynı zamanda Gıdalarda Enterococcus Sayımı konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için bize ulaşın.                                                                                                                  
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.

6300