BLOG

Enterobacteriaceae Sayımı

Gıdalarda Enterobacteriaceae Sayımı Nedenleri Nelerdir? Enterobacteriaceae Türleri, Zararları...

Enterobacteriaceae Sayımı

Gıda sektöründe bulunan gıda üreticilerinin ürünleri arasında bulunan ve oluşabilen bakteri türleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bakteri üremesi ürün içeriğinde olabileceği gibi aynı zamanda bulundukların ortamlardan da bulaşabilme olasılığı yüksektir. İşleme, depolama ve taşıma aşamalarında yeni bakteriler ile her an karşılaşabilmesi mümkündür.

Enterobacteriaceae familyası gıda sektörünü en çok etkileyen bakterilerdir. Bu grupta bulunan bakteriler bir çok laboratuvarda rutin analizlere tabii tutulur aranır veya sayımı yapılır. Bunun yanı sıra Enterobacteriaceae sayımı da günden güne önem kazanıp bir kalite değeri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Genel olarak hijyen standart olarak kabul edilen bu sayımın uluslararası standartlarda belirli bir limit değeri bulunmamaktadır. Analiz genellikle dökme ya da yayma kültüre sayım yöntemi kullanılarak yapılmaktadır.

Enterobacteriaceae familyası içerisinde; toplam koliform bakteriler, fekal koliform bakteriler ve E. Coli yer alır. Sonuç olarak Enterobacteriaceae sayımının sonucu sıfır ise toplam koliform bakteri, fekal koliform bakteri ve E. coli sayısı da sıfır olacaktır.

Enterobacteriaceae sayımı, gıda sektöründe önemli bir hijyen kriteridir. Enterobacteriaceae sayımı; gıda üretim alanının, personelin hijyeni hakkında bilgi verir. Bu grupta koliform bakteriler, fekal koliformlar, E.coli (Tip 1), E. coli O157:H7 serotipi, Salmonella, Shigella ve Yersinia enterocolitica bulunmaktadır. Bu bakteriler gıda mikrobiyolojisi laboratuvarlarında sıklıkla analizlerde aranır veya sayılır.

GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER İÇİN TIKLAYINIZ.

6300