BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Gıdaların tüm üretim, depolama, nakliye gibi aşamalarında hijyen kurallarına uyulmaması ile gıdalarda hem mevcut mikroroganizma yükü hem de kontaminasyon sonucu mikroorganizma yükü artabilir. Isı, nem gibi çevresel şartlardan etkilenen gıdalar için bu durum daha hassas olmaktadır. Mikroorganizma yükünün artması, maddi zararlara neden olacağı gibi gıda zehirlenmelerine neden olarak halk sağlığını tehdit eder duruma gelir.
Gıda zehirlenmelerine neden olan, indikatör mikroorganizmalar gıda sanayinde hijyenik ve kaliteli üretim yapılıp yapılmadığının göstergesi kabul edilir.
Enterokoklar, gram pozitif, fakültatif anaerobik, sporsuz ve hareketsiz bakterilerdir. Enterokoklar, sularda, toprakta, çeşitli besin maddelerinde, insan ve hayvanların bağırsaklarında bulunabilirler.
Genelde Enterokoklar gıda işlenmesinde kullanılan ısıtma, kurutma, dondurma gibi işlemlere ve çeşitli temizlik işlemlerine karşı dirençlidir. Bu nedenle; ısıl işlem, dondurma gibi işlemlere tabi tutulan gıdalar için koliform bakterilere göre daha iyi bir sanitasyon işlemi gerekmektedir.
Isıtma, dondurma, kurutma gibi işlemler görmüş tüketime hazır gıdalar için enterokok varlığı işlem görmemiş gıdalardan daha önemlidir.
Gıda ürünlerinde, enterokoklar aranmakta ve alınan sonuca göre üretim, işletme hijyeni, personel hijyeni ve çalışma ortamı hakkında fikir sahibi olabilmekteyiz.