BLOG

Escherchia coli Aranması

Gıdalarda Escherchia coli Aranması... E. coli Sayımı, Kontaminasyon Nedenleri ve Alınacak Önlemler...

Escherchia coli Aranması

Gıda maddeleri üretim sürecince uygulanan işlemler göz önüne alınarak güvenli gıda olarak tanımlanabilir. Özellikle işleme, depolama ve taşıma aşamalarında mikrobiyolokik bulaşma ihtimali yüksektir. Çeşitli mikroorganizmalar gıdalar üzerinde gelişebilir.

Gıdalarda, hastalık yapan ve asla bulunmaması gereken mikroorganizmalardan biri de koliform bakterilerdir. Koliform bakterilerin en bilineni ve zararlı olan Escherchia coli’ dir. E.coli, çoğunlukla memeli hayvanların bağırsaklarında yaşamaktadır. Bu nedenle gıdalara bulaşmış olması demek ürünün dışkı ile bir şekilde kontamine olması demektir.

E.coli, en tehlikeli patojen mikroorganizmalardandır. Vücut ısısında hızlı bir şekilde çoğalır ve ölümcül rahatsızlıklara neden olur. E.coli önemli bir hijyen kriteri kabul edilir. Bir gıda işletmesinde yüzey, personel ve kullanım sularında kontrol edilir.

E. coli, kanalizasyon sularının karışması ihtimaline karşın havuz sularında ve kullanım sularında hijyen kriteri olarak kontrol edilmelidir. E.coli’nin kontrolü En Muhtemel Sayı (EMS) yöntemi, katı besiyer kullanılan yöntemler, membran filtrasyon yöntemi ve hızlı sayım yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilebilir.

GIDALARDA MİKROBİYOLOJİK ANALİZLER İÇİN TIKLAYINIZ.

6300