BLOG

Et ve Et Ürünlerinde Tür Tayini: Eşek DNA'sı Aranması ve Gıda Güvenliği

Et ve Et Ürünlerinde Tür Tayini: Eşek DNA'sı Aranması ve Gıda Güvenliği

Et ve Et Ürünlerinde Tür Tayini: Eşek DNA'sı Aranması ve Gıda Güvenliği


Gıdada Taklit Ve Tağşiş

 

Tüketiciyi yanıltarak maddi kazanç elde etmeyi hedefleyen hileli tüm işlemler taklit ve tağşiş olarak kabul edilir. Yapılan sahtekârlıklar gıda güvenliğini tehlikeye atar, halk sağlığını tehdit eder. Taklit ve tağşişi tanımlarsak;

Taklit: Bir gıda ürününün, başka bir ürünü taklit edecek şekilde sunulmasıdır. Düşük kaliteli veya farklı bir türden gelen etin daha pahalı bir et türü olarak satılması örnek olarak verilebilir.

Tağşiş: Bir gıda ürününün, içerisine yabancı veya daha ucuz maddeler eklenerek kalitesinin düşürülmesidir. Zeytinyağına başka bitkisel yağların karıştırılması örnek olarak verilebilir.

 

Yaygın Taklit ve Tağşiş Yöntemleri

 

Et ve Et Ürünlerinde:

Farklı Et Türlerinin Karıştırılması: Eşek, at, domuz eti gibi daha ucuz veya istenmeyen et türlerinin dana veya koyun eti gibi daha pahalı etlere karıştırılması.

Su Enjeksiyonu: Etin ağırlığını artırmak için içerisine su enjekte edilmesi.

Süt ve Süt Ürünlerinde:

Bitkisel Yağ Katkısı: Tereyağına veya peynire bitkisel yağların karıştırılması.

Sütün Sulandırılması: Sütün içerisine su eklenerek hacminin artırılması.

Balda:

Şeker Şurubu Katkısı: Balın içerisine şeker şurubu veya glikoz şurubu eklenmesi.

Sahte Bal Üretimi: Sentetik maddeler kullanılarak bal benzeri ürünler üretilmesi.

Zeytinyağında:

Farklı Yağların Karıştırılması: Zeytinyağına ayçiçek yağı, pamuk yağı gibi daha ucuz bitkisel yağların karıştırılması.

Baharatlarda:

Dolgu Maddeleri Kullanımı: Baharatlara nişasta, talaş veya diğer dolgu maddelerinin eklenmesi.

Renklendirici Kullanımı: Safran gibi pahalı baharatlarda sentetik renklendiricilerin kullanılması.

 

Ette Tür Tayini

 

Pahalı gıdalar arasında olan et ve et ürünleri, çokça taklit ve tağşişe maruz kalmaktadır. Maliyeti düşürmek amacıyla et ve et ürünlerine farklı hayvan etleri karıştırılabilir. Genel olarak tüketilebilir kırmızı et çeşitleri; sığır, keçi ve koyundur. Bunların dışında domuz, eşek ve at etinin karıştırılması kabul edilmez.

Bu nedenle düzenli olarak et ve et ürünlerinde Tür Tayini gerçekleştirilmektedir. Ette tür tayini, özellikle gıda güvenliği ve sahtecilik tespiti açısından kritik öneme sahiptir. Bu yöntemler, tüketicilerin doğru bilgiye ulaşmasını ve güvenli gıda tüketimini sağlar.

 

Ette Eşek DNA’sı Aranması

 

Et ürünlerinde eşek DNA'sının aranması, gıda sahteciliği ve hileli etiketlemeyi önlemek için yapılan bir tür tayini işlemidir. Et ürünlerinde eşek eti karıştırılması tüketiciyi kandırmak ve sağlığıyla oynamak anlamına gelir. Bu işlemde farklı et türlerinin karıştırıldığı veya yanlış etiketlendiği durumlarda önemlidir.

Eşek DNA'sı Tespiti İçin Kullanılan Yöntemler

  1. Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR)
  2. Gerçek Zamanlı PCR (RT-PCR)
  3. DNA Barkodlama

Nanolab Laboratuvarlar Grubu olarak Ette Eşek DNA’sı Aranması kapsamında uzman ve yetkili ekibimizle hizmet vermekteyiz.   Tüm soru ve talepleriniz için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda Mevzuata Uygunluk konusunda da hizmet vermekteyiz.

Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edin: https://www.nano-lab.com.tr/
Hizmetlerimiz ile ilgili güncel haberler ve paylaşımlar için bizi LinkedIn üzerinden takip edebilirsiniz.
En yeni blog yazılarımızdan haberdar olmak için Instagram hesabımızı takip edin.           

6300