BLOG

Folik Asit (B9 Vitamini) Tayini

Folik Asit (B9 Vitamini) Tayini

Folik Asit (B9 Vitamini) Tayini

B grubunun 8 vitamininden biri olan B9 vitamini folik asit adıyla da bilinir. B9 vitamininin faydaları:

- Vücudun yiyecekleri (karbonhidratları) enerji üretmek için kullanılan yakıta (glikoz) dönüştürmesine yardımcı olur.
- Vücudun yağ ve protein kullanmasına yardımcı olur.
- Sağlıklı bir karaciğer, sağlıklı bir cilt, saç ve gözler için B kompleksi vitaminleri önemlidir.
- Sinir sisteminin düzgün çalışmasına da yardımcı olur.

Folik asit eksikliğinde; büyüme geriliği, dil iltihabı, diş eti iltihabı, iştah kaybı, nefes darlığı, ishal, sinirlilik, unutkanlık, zihinsel yavaşlık gibi sağlık sorunları görülebilir. Ispanak, koyu yapraklı yeşillikler, kuşkonmaz, şalgam, pancar, brüksel lahanası, soya fasulyesi, sığır karaciğeri, tam tahıllar, buğday tohumu, fasulye, somon, portakal suyu, avokado, süt gibi gıdaların tüketimi ile folik asit alınabilir.

Ancak folik asit eksikliğinde gıda takviyelerine de yaygın olarak başvurulmaktadır. Takviyelerde ve güçlendirilmiş gıdalarda bulunan B9 vitamini sentetik formudur. Gıdalarda Folik Asit (B9 Vitamini) varlığını ve gıda takviyelerinde iddianın ispatlanması, yasal gerekliliklere ve ilgili yönetmeliklere uygunluğunun belirlenmesi için Folik Asit (B9 Vitamini) Tayini yapılmaktadır.

6300