BLOG
KATEGORİDEKİ DİĞER YAZILAR
Fumonisinler, çeşitli fusarium küflerinden doğal olarak oluşan toksinlerdir. Fumonisinlerin gıdalarda bulunan başlıca formları B1, B2 ve B3’tür. Fumonisinler özellikle çiftlik hayvanlarında önemli sağlık sorunlarına neden olmaktadır.
Fusarium verticillioides, F. proliferatum ve F. fujikuroi mantarlarının yanı sıra daha az yaygın olan bazı Fusarium türleri, mısırın ve daha az oranda buğday ve diğer tahılların yaygın kontaminantlarıdır. Et ve et ürünlerinde, süt ve süt ürünlerinde nadiren Fumanosin B1 saptanmaktadır.
Fumonisinler, şüpheli insan kanserojenleridir. En fazla analiz edilen gıdalar şunlardır:
• Pirinç
• Buğday
• Arpa
• Mısır
• Çavdar
• Yulaf
• Kuşkonmaz
• Sarımsak
• Biralar
• Kuru incir
• Süt